Translate

dinsdag 16 juni 2015

ZOEK DEKKING


ZOEK DEKKING

Niemand weet, wanneer alles in rook opgaat. Het gehele financieele en handelssysteem is echter nauwer met elkaar verbonden dan ooit. Een kink in de kabel kan al leiden tot een toekomstige Mad Max en ‘ieder-voor-zich’ wereld. Stel je eens voor, als de stroom bijvoorbeeld uitvalt. Sinds de donkere crisisdagen van 2008, is de wereldschuld met sprongen gestegen, aangemoedigd door een schijnbaar ‘lage’ rente en de funeste, alomverbreide, rente-aftrek. Maar de reeele rente, na aftrek van inflatie/deflatie, is hoog en aanzienlijk hoger dan 35 jaar geleden. Destijds heerste er hoge inflatie, waardoor de reeele rente negatief was! Tegenwoordig zijn 26 van de 34 grotere landen in deflatie. Wie schuld heeft, zit dan op de blaren, want die stijgt elke dag!. Wie kasgeld heeft, is koning. De wereld is inderdaad totaal veranderd, maar de meesten verkeren nog in een ernstige ontkenningsfase. De afgelopen 60 jaar van inflatie en economische groei is allang omgeslagen in een structurele periode van economische stagnatie, gekenmerkt door tegenvallende omzet en een gering prijszettingsvermogen. Excessieve schuld, overcapaciteit, internet en demografie zijn daar debet aan. De gemiddelde jaarlijkse groei is in de laatste 30 jaar alleen maar verminderd. De wereldhandel krimpt al 14 jaar in! De gemiddelde levensstandaard in de ontwikkelde landen is teruggevallen naar die van 25 jaar geleden. Het aantal mensen tussen 20 en 45 jaar, de voorwaarde voor een groeimaatschappij, is flink dalende en heeft steeds minder te vertellen. De 55plussers wisten liefst 90% van de loonsverhoging in Amerika te bemachtigen. Bovendien is het officieele werkeloosheidscijfer overal ter wereld nog nooit zo onbeschamend onbetrouwbaar geweest als nu. Een groot deel van de beroepsbevolking wordt eenvoudigweg niet meer meegeteld!


Men steekt voorlopig de kop in het zand. Men gelooft immers nog steeds, dat het monetaire oppompbeleid het gewenste resultaat zal opleveren. Maar groei- en inflatie-verwachtingen worden voortdurend de bodem ingeslagen, waardoor dit beleid steeds weer tekort schiet en moet worden herhaald. Het effect daarvan wordt aldoor maar minder, want de wortel van het excessieve schuldprobleem wordt nog niet aangepakt. Niets minder dan schuldherstructurering en -afschrijving kan de wereld uiteindelijk redden. Beterschap volgt na een operatieve ingreep, niet na een verdoving (zoals kwantitatieve verruiming - QE). Daarom is dit verziekte oppompbeleid niet de oplossing, maar juist deel van het probleem. Intussen spiegelen de beleidsmakers, met een strak gezicht, nog een paradijs voor, met rivieren van water, melk, wijn en honing. Ligt er een reddingsplan klaar, als het allemaal weer niet uitkomt? Van wie? Van de failliete overheden?


Er is niets mis met deflatie, maar wel met deflatie na een extreem oppompbeleid. In de laatste 65 jaar hebben zich 100 deflatie-periodes voorgedaan in 38 landen (BIS). Er was vaak deflatie tijdens een economische groei-periode, zelfs sinds 1870! Daarom is het zo onbegrijpelijk, dat Centrale Banken in de laatste decennia de natuurlijke conjunctuurcyclus niet hebben bijgestuurd (‘taking away the punch bowl’ - William McChesney Martin, FED Chairman 1951 - 1970), zoals gebruikelijk was. Daardoor kon er telkens wat lucht ontsnappen uit eventuele zeepbellen. Zij hebben daarentegen een bewust zeepbellenbeleid gevoerd, waardoor een abrupte, onbeheersbare, schokkende implosie onvermijdelijk wordt met als gevolg een langdurige tijdsperiode van ‘slechte’ deflatie. De tulpenmanie en de Zuidzee bubbel van de 18de eeuw,  de spoorweghausse van de 19de eeuw en de regelmatige onroerend goedbubbels, zoals de rage van onroerend goed in Florida tussen 1920 en 1925, eindigden allemaal in structurele economische depressies. Want als de opgepompte waarderingen van activa eenmaal kelderen, dan vallen de onderpanden voor leningen weg en zit men met de gebakken peren. De huidige generatie van Centrale Bankiers, die duidelijk aan de leiband hebben gelopen van de veel te grote, speculatieve, financieele sector, zal in de toekomst worden verguisd. Zij zullen het voorbeeld worden van hoe het niet moet en worden beschouwd als gekken, die het asiel hebben overgenomen.

Het doet niet terzake, dat beurskoersen en Picasso-schilderijen zo mooi zijn opgewaardeerd. Dat is helemaal geen bevestiging van het succes van het internationale reflatie-beleid. ‘Financial engineering’ is niet van de lucht. Als 100% van de winst van het bedrijfsleven opgaat aan de, door sommige Hedge Funds aangehitste, inkoop van eigen aandelen, ter waarde van duizenden miljarden, om de koersen op te stuwen, is er toch weinig reden om nog een beursnotering te hebben. Er wordt eveneens hiervoor duchtig geleend, want het is ‘belastingvriendelijk’! Verder zijn ‘fusies en overnames’ (M & A) veel opwindender, dan het neerzetten van een nieuwe, riskante, fabriek. Tja, en 95% van de beloning voor de directie is afhankelijk van hoeveel de beurskoers stijgt. Het is natuurlijk wel verklaarbaar, dat bedrijfsinvesteringen achterblijven in een wereld van structureel lage groei. Maar laat niemand beweren, dat de wereldgroei uit de startblokken zou kunnen geraken vanwege een uiterst riskant en kortzichtig opblaasbeleid. Er is al veel te vaak te vroeg gejuicht.

Zo langzamerhand begint het te dagen, dat het gigantische schuldprobleem van China (+100% in 4 jaar!) uit de hand dreigt te lopen. De rentebetalingen op de Chinese bedrijfsschulden zijn nu hoger dan de totale winstgevendheid. De reeele rente, na aftrek van deflatie (groothandelsprijzen April: minus 4.46%), blijft maar stijgen. De giftige leningen (‘non-performing loans’) staan meestal nog vrolijk buiten de boeken. De hoge, maar duikelende, valuta-reserves zijn een tijdelijke, schrale troost. Niemand gelooft de officieele groeicijfers meer, ook de Chinezen zelf niet. Het ‘geheim’ van haar ontstellende overcapaciteit kan eindelijk niet meer worden genegeerd. Groothandelsprijzen, industrieele productie, import en electriciteitsverbruik zijn o.a. in forse neergaande trend, terwijl de lopende rekening nu een tekort vertoont. Om het een en ander onder controle te houden, is er in de laatste 6 maanden al driemaal een superstimulering toegepast. Maar al die economische tegenvallers mogen de pret niet drukken bij de beurskoersen, die al liefst 200% omhooggevlogen zijn in de laatste 1 ½ jaar (de marktkapitalisatie is nu 200% van het Bruto Nationaal Product, een rood licht). Sommige aandelen zijn in korte tijd 1000%+ gestegen! Redenen, zoals Shanghai - Hong Kong Connect (uitgebreidere toegang tot beide markten), de toekomstige opneming in de MSCI-index en de mogelijke devaluatie van de Yuan, zwepen de speculaties verder op. Het eventuele ‘vermogenseffect’ van deze koersexplosies is heel tijdelijk, maar als alles op den duur ooit misgaat, dan zal de onverkozen een-partij-staat op zijn grondvesten schudden. Een geopolitieke misrekening in Azie is daarom plotseling niet ondenkbaar meer.

Als China struikelt, kan de rest van de wereld haar wonden likken. De meeste groei van de wereldhandel was, vooral sinds haar toelating tot de wereldhandelsorganisatie (WTO) in 2001, aan China te danken. Dan ligt een verdere verslechtering daarvan in het verschiet. Maar dit is ook de ‘nekslag’, de ‘Coup de Grace’, voor de grondstoffen-gevoelige Opkomende Markten, die duizenden miljarden aan Amerikaanse Dollars, vooral via het Europese bankwezen, hebben geleend (Amerikaanse banken hadden hun les geleerd in de jaren ‘80, toen Latijns Amerika failliet ging). Er kan dan een herhaling optreden van de Grote Short Squeeze in de Dollar van 1981 tot 1985, waardoor de Dollar omhoog schiet, vanwege gedwongen ‘dekking’ en terugbetaling van Dollarschulden. Het Dollartekort zal dat in 2008 en 2009 ver te boven kunnen gaan, toen liefst 14 Centrale Banken uit de brand moesten worden geholpen via Dollarswaps van de Federal Reserve.

Theoretisch zouden de laagste energie- en voedselprijzen in 6 jaar positief moeten zijn voor de gemiddelde consument. Maar in de praktijk is de Westerse consument (die 70% uitmaakt van het Bruto Nationaal Product) kopschuw, vanwege acute onzekerheid over zijn inkomen, zijn baan en zijn pensioen. De Amerikaanse spaarquote als percentage van het beschikbare inkomen is sinds 2005 gestegen van 2% naar 6%, na even 10% te hebben aangetikt in 2012. ‘Financieele repressie’ (zoals negatieve rente) heeft immers als doel om de gemiddelde consument te grazen te nemen en te verarmen. Bovendien was de meeste banengroei in Amerika vooral in de energie-sector, naast de zeer laagbetaalde dienstensectoren. De vraag/aanbod verhouding in olie is struktureel omgeslagen en de olievoorraad is nog nooit zo hoog geweest, waardoor men rekening moet houden met een scherp lagere olieprijs, ook vanaf het huidige niveau. Pas bij $ 10.00 of $ 20.00 (thans $ 60.00), wat de marginale kostprijs is, stopt eindelijk de overproductie. Saoedie Arabie en Venezuela hebben gewoon pech, dat zij een olieprijs vereisen van boven de $ 100.00 om hun begroting sluitend te maken, maar zoiets is niet relevant. Vooral als Iran straks weer olie kan leveren. Dus de steeds uitbreidende deflatie is niet tijdelijk!

Is het een wonder, dat ‘animal spirits’ in dit klimaat vervliegen? Men is op zoek naar de ‘veilige havens’, die nog over zijn. Het vertrouwen in de uitspraken van hen, die aan de touwtjes trekken, daalt zienderogen. Zelfs als er zich een herhaling voordoet van de ‘Roaring Twenties’ (de beurshausse van 1927 - 1929), zoals nu in China, dan is het zaak om niet meegesleept te worden door de manie van de dag. Het wordt de laatste stuiptrekking van een wereld, waar de ‘financialisering’ na 30 spannende jaren, eindelijk de geest geeft. Dat is het onontkoombare moment, dat de wereld weer met beide benen op de grond komt! Het wordt de terugkeer van ‘echte’ prijsstelling en een definitief afscheid van ‘Alice in Wonderland’.

DIEDERIK SCHMULL         16 JUNI, 2015            WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

==

262 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @KAREL GOUDSMIT:

    Met alle respect voor Armstrong, DOOMSDAY voorspellingen zijn Big Business.

    Het kan best zijn, dat de meeste staatsobligaties behangpapier worden, maar
    mijn vaste overtuiging blijft, dat TREASURIES overleven, schaars zullen worden
    en daardoor een van de beste beleggingen blijven voor de langere termijn.

    Het maakt niets uit, als de Treasury-rendementen nog een tijdje stijgen, vooral
    als de wereldeconomie verder tegenvalt, want dat wordt WEER een
    koopgelegenheid.

    Als er een Big Bang komt, zijn er maar weinig schuilplaatsen, waaronder
    kasgeld Dollars EN korte en lange Treasuries. Die markten zullen ALTIJD
    open blijven, als chaos de wereld overspoelt.

    Het grote risico zit in aandelen, die DAN tweemaal zoveel plegen te dalen als
    kwaliteitsobligaties. Zelfs obligatie-beleggingsfondsen (zonder afloopdatum op
    100%) dalen dan veel minder dan echte riskante activa. Onroerend goed
    bevriest.

    Maar rechtstreekse obligatie-beleggingen kunnen gewoon worden aangehouden,
    totdat men afgelost wordt op Pari. Aandelen zijn andere koek.

    Er is grote kans, dat de meeste Europese staatsobligaties, inclusief die van
    Groot-Brittannie, in gebreke zullen blijven. Het Europroject is gedoemd te
    mislukken. Daarom verdienen Treasuries zo de voorkeur, ook nu nog, ondanks
    de negatieve mening van 99% van Wall Street.

    Eenstemmigheid (kuddegeest) is altijd een gewaagde beleggingsstrategie.

    DS

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. @KAREL GOUDSMIT:

      Ik heb Martin Armstrong zelf ontmoet, toen hij het hoofd was van
      Princeton Economics (wat NIETS te maken had met Princeton
      University, maar die verwarring kwam toen goed van pas) en
      voordat hij 7 jaar in de gevangenis zat, vanwege FRAUDE, NIET
      vanwege zijn weigering om details van zijn 'systeem' te onthullen
      aan de CIA.

      Het was een fraude-zaak betreffende Japanse beleggers, samen met
      Republic New York, die destijds $ 606 miljoen moest restitueren.
      Armstrong zelf werd er van verdacht om nog $ 15 miljoen ergens
      achter te houden en kon daarom geen minnelijke schikking treffen
      met het gerechtshof.

      Toch volg ik Armstrong nog steeds, meer uit nieuwsgierigheid, maar
      men moet altijd sceptisch blijven met 'waterdichte' beleggingssystemen.
      Ik heb in mijn leven mensen met fantastische en plausibele modellen
      ontmoet, die allemaal, stuk voor stuk, NIET uitkwamen.

      Het probleem is, dat de geschiedenis zich NOOIT precies herhaalt,
      integendeel.Zo gemakkelijk maakt de natuur het ons niet.

      De beste voorspeller blijkt uiteindelijk uw eigen instinct te zijn,
      NIET een of ander systeem.

      DS

      Verwijderen
    4. @DS

      Mee eens! Het beste systeem zit in ons hoofd. Met gezond verstand en enig inducerend en deducerend vermogen kom je heel ver. Aan glazen bollen en fortune tellers doe ik niet. Wel aan meningen en inzichten zoals die van DS c.s.

      Mvg,
      Dutchcaesar

      Verwijderen
  4. @

    ROUBINI (!) over VERHANDELBAARHEID in de markten:

    (ROUBINI)(!): MACRO #LIQUIDITY Is Feeding BOOMS And BUBBLES, But MARKET #ILLIQUIDITY Will Trigger A BUST & COLLAPSE

    trading in the US nowadays is concentrated at the beginning and the last hour of the trading day, when HFTs are most active; for the rest of the day, markets are illiquid, with few transactions.

    held in open-ended funds that allow investors to exit overnight. Imagine a bank that invests in illiquid assets but allows depositors to redeem their cash overnight:

    it has also led to crowded trades (herding on market trends,

    This combination of macro liquidity and market illiquidity is a time bomb.

    Macro liquidity is feeding booms and bubbles; but market illiquidity will eventually trigger a bust and collapse.

    http://www.project-syndicate.org/commentary/liquidity-market-volatility-flash-crash-by-nouriel-roubini-2015-05

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik vind het opmerkelijk dar de euro zo goed blijft liggen, in aanmerking genomen de Griekse crisis en de te verwachten FED uitspraak over de rente.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Dat komt o.a. omdat de economische groei in Amerika tegenvalt
      (OECD-projecties zijn WEER verlaagd) en de kans op een rentestijging
      geringer wordt. Daarnaast heeft de goedkopere Euro in eerste
      instantie haar effect gehad: de groei in Euroland lijkt te zijn
      verbeterd.

      Rickards is veel te positief op de Euro op langere termijn, want
      zo'n politiek project lukt alleen als Euroland nog meer CENTRALISEERT.
      Dat lijkt de illusie van de eeuw en voor Amerikanen moeilijk te vatten.
      Die begrijpen niet, dat Euroland NIET 1 cultuur is of kan zijn:

      http://dailyreckoning.com/the-markets-euro-head-fake/

      DS

      Verwijderen
  6. Hadewych von Mises17 juni 2015 om 19:40

    en hoe past een US-renteverhoging (sept) in het plaatje ? Impact ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      http://www.cnbc.com/id/102764174

      De FED wil wel, maar kan misschien niet. Een dergelijke stap op basis
      van de onbetrouwbare werkeloosheidscijfers lijkt voorbarig. En inflatie
      laat het helemaal afweten. Erger nog, de groeiverwachtingen van
      o.a. de OECD is naar beneden bijgesteld.

      Een eerste rentestijging schijnt verdisconteerd te zijn, maar een tweede,
      laat staan een derde, niet. Voorzichtigheid geboden.

      DS

      Verwijderen
  7. @

    (DAVID ZERVOS - Jefferies) OVER GRIEKENLAND (!)

    Subject: Dead Communist Walking

    The bell is tolling for Alexis. European leaders from all sides have abandoned him as he burns through every last bridge that was once in place. His only meeting of importance during this crucial week of negotiation is with Putin - which clearly does not inspire any confidence for a near term resolution.

    It is actually amazing that we have not seen any of the left leaning party leaders from the rest of Europe running to Tsipras' side as he truculently engages his paymasters. Where are all these European anti-austarians? Of course they are hiding from the Germans, hoping not to receive the same fate as Alexis. So there he sits, alone and under his last Soviet held bridge, just like Hemmingway's Robert Jordan. He is waiting to cause just a little more damage before his time is up.

    In the end, there is no question that the Germans have executed a near flawless plan to humiliate and vilify Greece. The Greeks now stand as poster children for European profligacy. And they are being paraded through every town square in the EU, in shackles, as the bell tolls near the gallows for their leader. And to be sure, making an example of Greece is a probably the greatest achievement for the fiscal disciplinarians of Europe. Maastricht never had any teeth. But this exercise is impressive. It shows that fiscal excess will be squashed in Europe. The Portuguese, Spanish and Italians are surely taking notice. And in the days that lead up to a Greek default on 30 June, and then more importantly on 20 July, these disciplinarians will surely display their power for all to see. Oddly enough, I actually think this has been the German plan all along. With no real way to ensure fiscal discipline through the treaty, they resorted to killing one of their own in order to keep the masses in line. It explains why Merkel took out Samaras when she knew a more hostile government would surely emerge in Greece. This was masterful political manipulation.

    In any case, enough about the past, let's run through the most likely end game for this Greek saga as a deal never gets agreed before default.

    1. Greece misses its IMF payment on the 30th of June. This could be a trigger but it may not be. The IMF has 30 days to call Greece in arrears so technically Greek government guaranteed collateral, and hence the Greek banks, are still solvent after the 30th. However on the 20th of July the Greeks will surely default to the ECB without a deal. This is the official d day.

    2. Upon default, the collateral at Greek banks cannot be posted any longer to the Euro system. The Greek banks then become insolvent and the ECB, through the newly created Single Resolution Mechanism (SRM), is obligated to resolve the Greek banks.

    3. So the ECB goes to Tsipras and tells him - we are immediately instituting capital controls and we will begin resolution of your banks unless u sign the agreement and re-enter a program. Without a bailout program in place the Greek government, and banking system, are both insolvent. So Tsipras says - what do you mean resolve my banking system? And then Mario explains as follows. First we wipe out all equity and bond holders. And then, as in Cyprus, we bail in depositors. There are 130b in Greek deposits against 90b in ELA. And while those deposits are technically insured up to 100,000 euro, there is no pan European bank insurance yet in place. That only comes in 2016. Right now Greek deposits are only insured with a Greek deposit insurance fund that has about 3b in it. This Is hardly enough for the 130b in deposits. So we take the 130b against the 90b in ela. Any remaining deposits go to fund a bad bank that begins resolving all the NPLs. The good loans of course will go into a good bank which will be funded with German capital and most likely will have a German name. Of course depositors will get 2 to 3 euro cents on the dollar for their existing balances from the 3bio in the insurance fund. So you have that going for you!

    (Vervolgd)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ (ZERVOS - Jefferies)(Vervolg):

    4. Tsipras hyperventilates and quickly reaches for a bottle of ouzo.

    5. Then it's basically time for the gallows. He either signs a document cutting pensions, raising VAT and violating all his red lines. Or he takes the Greek people into bankruptcy and out of the euro. Either way he is a dead man. His own party destroys him if he does the former. And the 70 percent of Greek who want to stay in the euro destroy him if he does the latter. Of course there is one other choice for Tsipras. He could just resign and call for new elections. In that case maybe the banks stay closed and the ECB does not start the resolution process until the Greek people decide what they want. But in any event, it's over for Tsipras in that case as well.

    The German fiscal disciplinarians have won the battle. Tsipras dies under that bridge. The end! Good luck trading.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In een van uw vorige reacties mbt de Europese banken schreef u : "Verder is het een raadsel, hoe de banken hun giftige leningen van de boeken hebben weten te krijgen. Die leningen zijn waarschijnlijk 'overgenomen' door andere instanties, zoals hedge hunds, private equity, ECB e.d. met een 'terugkoop-clausule'. Dat werd indertijd bekokstoofd bij de CDO's, die schijnbaar plotseling niet meer op de boeken stonden! Maar als het mis zou gaan, dan wordt de 'verkoper' gedwongen die weer terug te kopen."
    Dit klinkt werkelijk onheilspellend. Waar heeft u die informatie vandaan ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Welcome to the real world!

      In principe kan men alles verkopen, zelfs dat, wat schijnbaar
      onverkoopbaar lijkt. Mits men maar een korting accepteert en
      ook vaak een geheime terugkoopclausule. Dit is vrij standaard
      in de wereld van riskante activa:

      A third party or, in some cases, the parent company of the ABS issuer may provide a promise to reimburse the trust for losses up to a specified amount. Deals can also include agreements to advance principal and interest or to buy back any defaulted loans.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Credit_enhancement

      DS

      Verwijderen
  10. @

    LACY HUNT (Hoisington): een van de knapste waarnemers van tegenwoordig!

    Many believe that the bull market in bonds is close to an end and that bond yields have hit their all-time lows. What is your view?

    "I don't think that we are anywhere near the secular low in long-term rates. I think that's way out in front of us. Right now for example you can get 3% on the 30-year bond; the inflation rate is nil, which means you get a 3% real yield. In the last 145 years or since 1870 the real yield has averaged about 2%, which means right now that your real yield is 50% better than what the average investor got in about a century and a half. I think there's great value in the long end of the treasury market. Doesn't mean that you'll achieve that value immediately but from an investment standpoint there's significant value…in the long end of the Treasury market."

    http://www.financialsense.com/contributors/dr-lacy-hunt/us-endgame-greatest-market-risk

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Diederik,

    ik waardeer je artikelen. En bovenal ook je moed om tegen onvermijdelijke te waarschuwen. Ik vermoed dat het niet zo lang meer zal duren dat je een roepende in de woestijn bent.
    Mijn concrete vraag is: ik heb een afbetaalde woning, een deel van mijn liquide middelen in edelmetalen en overweegt de rest van de liquide middelen voorlopig Cash te houden. Maar aarzel ook weer. Wat als bankrekeningen geplunderd worden of geconfisqueerd? Is het toch wijs om met de overige Cash nu onroerend goed te kopen? Bijvoorbeeld een vakantiewoning? Enerzijds is de verwachting dat onroerend goed ook gaat zakken. Anderzijds weet ik niet hoe veilig een Euro bankrekening is? Kun je als particulier bij een Nederlandse bank ook een dollar rekening openen?
    Soms krijg ik het idee, dat je hoe dan ook straks de sigaar bent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Gewoon CASH aanhouden en geen onroerend goed kopen voor
      speculatieve doeleinden. Er komt geen inflatie. Alle inflatie is
      bedrog en tijdelijk. Er is al deflatie, OVERAL.

      Cash is nodig om rekeningen en belastingen te betalen. Daarnaast
      is een deposito tot een bepaald bedrag gedekt door het deposito-
      garantie-stelsel, zolang het geen Griekse bank betreft (want die is het
      haasje).

      Als men DAN nog Cash over heeft, bijvoorbeeld boven de ton, dan
      valt te overwegen een belegging in korte termijn Amerikaans
      schatkistpapier (Treasury Bills van 3 tot 12 maanden), zolang die nog
      geen negatief rendement hebben. En dan gewoon doorrollen. Dat
      is een veilige haven voor de regenachtige dag. De vooruitzichten
      voor de Dollar zijn UITSTEKEND. Die voor de Euro zijn angstwekkend.

      Mocht u DAN nog rustiger willen slapen, is een voorraad blikgroente, etc
      aan te raden, die u opsoupeert en weer t.z.t. vervangt. Want dan
      bent u niet afhankelijk van de Supermarkt. Een moestuintje is nog
      beter. Plus enkele dingen voor de ruilhandel. In 2008 was het BIJNA
      ZOVER. Het gebeurt weer, maar dan in het echt. Bij de volgende
      crisis zijn er echt geen reddende engelen meer.

      IEDEREEN verliest in de volgende fase. Zaak is om dat verlies te
      beperken. En om niet alles te verliezen en in dezelfde ellendige
      situatie terecht te komen als Griekenland. Of Argintinie. Of Detroit.

      DS

      Verwijderen
    2. In allerlei Nederlandse media (Elsevier, Volkskrant etc.) wordt alweer gekraaid dat NU het moment is om een huis te kopen. De prijzen stijgen en als je niet snel toeslaat heb je het nakijken ...

      Ofwel gaat het hier om naïeve praat, ofwel om bewuste misleiding om de banken en makelaarsbranche handel toe te spelen. Ik gok op de tweede interpretatie.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Het recente IMF rapport schijnt een goed licht op de Huizencyclus:

      Household debt-to-income ratios vary significantly across the four countries, reflecting in part
      structural factors. Denmark and the Netherlands have some of the highest household debt ratios
      in the world, reflecting in part low incentives to pay down debt and build housing equity, given
      significant saving for retirement via the accumulation of assets in fully-funded pension schemes,
      among other factors

      there are risks that deleveraging
      pressures could remain a headwind for growth for some time.


      in the Netherlands, aggregate household net wealth is high
      at 400 percent of GDP but is concentrated mainly among the older generations who benefit
      from high pension savings and low mortgage debt, while younger households that purchased
      their homes at the peak of the market have few financial assets and remain heavily in debt, with
      60 percent of younger households being underwater on their mortgages.

      60% van de JONGEREN ONDER WATER! Dit is ZEER ERNSTIG.

      In the Netherlands,
      nominal income growth has been sluggish despite credit expansion, such that the debt ratio has
      increased since 2007.

      HEEL BELANGRIJK:

      For example, under the Dutch
      system in which occupational pension
      accrual rates are equal for all participants,
      younger employees contribute in excess of
      the present value of their pension benefits
      (i.e., the internal rate of return on
      contributions is lower for young
      contributors).6
      This implicitly transfers
      savings from the relatively poorer, young to
      the wealthier old.

      EINDELIJK:

      In the Netherlands, the authorities are gradually
      reducing the maximum LTV ratio on new
      mortgages from 106 percent in 2013 to
      100 percent by 2018. Reducing this ratio further
      after 2018 could further reduce financial stability
      risks from house-price cycles. Lower LTVs in the
      Netherlands should be paired with other
      supportive reforms to promote intergenerational
      transfers, rebalance pension burdens, and expand
      the private rental market.

      http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2015/cr1501.pdf

      Degenen, die nu dus een huis kopen, zien NIET het totale plaatje,
      en zullen in de komende jaren het VOELEN ook.

      DS

      Verwijderen
  12. Vandaag werd bekend gemaakt dat de Grieken wederom een miljard euros van hun rekeningen hebben gehaald Dit gaat al een tijd zo. Een bankrun in slow motion. Wat ik niet begrijp, is dat er nog geen Griekse bank is omgevallen, en dat ze, de banken, blijkbaar voldoende in kas hebben.

    Toen iets dergelijks dreigde en plaatsvond bij Fortis en DSB bank was het direct over en uit. Hoe zit dat met die Griekse banken? Worden ze soms in het geniep door ECB van biljetten voorzien?

    Met dank!
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Griekenland heeft een drukpers via de Emergency Lending Assistance
      (ELA), de reddingsboei voor de Griekse banken:

      Despite the massive troubles, a rapid collapse of the Greek financial system is unlikely due to the leeway the ELA provides. The emergency loans offered by the Greek central bank would do the same job as loans offered by the ECB previously did before its decision to cut off liquidity to Greece.
      In the current instance, Greek government bonds do not have to make a detour to Frankfurt, but are exchanged directly with the central bank in Athens for fresh money. The Bank of Greece, in this case, practically operates as a printing press.

      http://www.dw.de/ela-a-printing-press-for-eurozone-countries/a-18250341

      Maar er is wel een tijdslimiet. De 20ste Juli plus 2 weken lijkt de uiterste
      datum. Dan zijn kapitaalcontroles en een nieuwe Drachma waarschijnlijk.
      En misschien wel binnen de Eurozone/EU -- een soort 'tijdelijke' opt-out.
      Groot-Brittannie kreeg ook een 'opt-out' en behield het Pond Sterling..

      Er zijn nog vele creatieve mogelijkheden, ondanks de misverstanden bij
      talloze media.

      DS

      Verwijderen
    2. @mijzelf

      Inmiddels begrepen dat het idd de ECB is die de Griekse banken van de nodige liquiditeiten voorziet, want ze zouden nog voldoende onderpand hebben of - gezien de huidige situatie - gehad hebben. Ik vraag mij af van wie...Griekse staatsobligaties? Die zijn toch geen drol waard?

      Verwijderen
    3. @

      Herstel: ELA = Emergency LIQUIDITY Assistance.

      De ECB kan geen rechtstreekse steun verlenen, zolang het
      bezuinigings- en hervormingsprogramma niet wordt voortgezet of
      zelfs wordt teruggedraaid.

      Maar de ELA blijft in tact, zolang de Griekse banken als 'solvabel'
      worden beschouwd door de Griekse Nationale Bank. Dus de ECB
      kan het spel 'indirect' meespelen. Griekse staatsobligaties
      worden door de Griekse Nationale bank dus ZELF omgewisseld
      voor kersvers geld. Frankfurt komt er niet meer aan te pas.

      DS

      Verwijderen
    4. @

      What does it all mean?
      This is the first time the ECB has been forced to raise its life support ceiling for Greece's beleaguered banks twice in once week since they started the drip feed in February.
      The Bank never officially comments on how much they hike ELA by, but according to reports the tap has been turned on by another €3bn - the biggest single hike for many a moon. That's probably a decent sign that deposit outflows are as bad as feared - hitting nearly €1bn a day.
      Reports claim that the cash will only be enough to keep banks solvent until Monday. Should no more emergency funding be available, the government could be forced to impose capital controls, limiting deposit withdrawals in order to stave off a total collapse of the banking system.

      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11685405/Greek-debt-crisis-endgame-ECB-agrees-to-pump-more-money-into-Greeces-banks-as-Russia-enters-the-ring-live.html

      DS

      Verwijderen
  13. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/18/falsche-zahlen-wirtschaftslage-in-europa-viel-schlechter-als-angenommen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Bedankt! Belangrijk artikel.

      Die Zentralbank errechnet seit Jahrzehnten die Leistungsbilanz völlig falsch. Sie weist lächerlich geringe Werte für den Export der Handelsschifffahrt und zu niedrige Werte für den Tourismus aus. Der eine Grund ist historisch, hängt mit der Besteuerung und Regulation der Handelschifffahrt sowie mit dem Währungsregime in Griechenland zusammen. Der zweite Grund ist effektiv die Komplexität, vor allem für die Tourismus-Statistik, in einer Währungsunion. Ein dritter ist Inkompetenz der Behörde, der vierte sind die politischen Machtverhältnisse. Die Reeder sind die eigentliche Macht im Land, sie sind nicht auskunftspflichtig und -willig. Ihre Industrie ist enorm kapital- und energieintensiv, sehr zyklisch und riskant. Sie haben entsprechend große finanzielle Mittel und kein Interesse, diese öffentlich zu machen.

      Griechenland ist in einer schweren akuten Krise, ist aber keineswegs strukturell ein Fass ohne Boden. Am Ursprung steckt ein schwerer Preisschock im Außenhandel (Kollabierende Exportpreise, stark gestiegene Import- und Vorleistungspreise), eine externe Deflation, die als Verlust an Wettbewerbsfähigkeit missinterpretiert wurde. Durch eine falsche Politik der internen Abwertung wurde die Wirtschaft in eine kumulative Schuldendeflation gestürzt. Man müsste die Banken sofort rekapitalisieren, die faulen Kredite in eine intelligent konzipierte „Bad Bank“ auslagern, die Depositenbasis durch eine Reihe von Maßnahmen wieder verbessern. Möglichkeiten dazu gibt es genügend. Das kostet zunächst, kann aber später durch eine Privatisierung der Banken wieder eingespielt werden. Strukturell ist die Wirtschaft mit der Handelsschifffahrt und dem Tourismus sehr gut positioniert.

      Grexit, was noch schlimmer ist. Die Abwertung würde nichts nützen, weil die Handelsschifffahrt einnahmen- und ausgabenseitig dollarbasiert ist.

      Dit toont aan, dat men met statistieken alle kanten kan opgaan.
      De nodige scepsis is gerechtvaardigd.

      DS

      Verwijderen
  14. USA is zeer nerveus door de monetaire-crisis binnen de EU...

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/18/usa-nervoes-griechenland-krise-kann-weltweiten-crash-ausloesen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Daarom is de kans op GREXIT niet hoger dan 30 of 40%. Men zal alles
      doen om DAT nu te voorkomen. De Griekse onderhandelaars WETEN
      DAT. Als men maar genoeg schuld heeft, dan heeft de Crediteur een
      probleem (die had niet zo stom moeten zijn met uitlenen), NIET de
      debiteur.

      Natuurlijk wordt de eventuele Amerikaanse rentestijging o.a. beinvloed door
      Griekenland.

      DS

      Verwijderen
  15. vlg mij bent u te pessimistisch. Ik volgde uw raad enige jaren geleden over blikgroente, etc.. maar zal dat nu niet meer te doen. Ik lees graag uw website, en in feite is de inhoud sinds 2008 niet veranderd. Toch is de situatie in Amerika en Europa intussen sterk verbeterd, want er is daar groei, weliswaar gering maar het is er wel. Wanneer dat doorzet, zie ik niet snel een financiele ramp opdoemen, integendeel.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Toegegeven, ik had het effect van het reddingsprogramma van $ 15000
      miljard plus 3 QE's plus Nul-rente ONDERSCHAT, maar mijn visie
      betreft de LANGERE termijn. Als ik geld beheerde, zou ik deze
      hausse natuurlijk niet mogen missen. Maar mijn verhalen betreffen
      de NOG hogere risico's NA dit programma: een potentieele crisis
      in de meeste staatsobligaties. De opkomende markten zijn eerst
      aan de beurt en dan volgt Europa. Stel je voor, als bij het opbreken
      van de Eurozone, alle schulden en verliezen TOCH samen moeten
      worden gedragen (zou JURIDISCH kunnen). Dan zouden Bunds en
      Nederlandse Staatsleningen ernstig zijn overgewaardeerd: er zou
      10 jaar nodig zijn om daarover heen te komen.

      Daarom blijf ik hameren op Amerikaanse TREASURIES, die als
      rotsen in de branding de storm zullen trotseren.

      Een eventuele crisis in de meeste staatsobligaties zou VEEL ERGER
      zijn dan die onverkoopbare CDO's van 2008, die de wereld bijn in
      een depressie stortte!

      DS

      Verwijderen
  16. @ Marcja 'Toch is de situatie in Amerika en Europa intussen sterk verbeterd'

    Dat was in 2007 ook , het kon niet stuk. De Internet-Bubble crisis van 2000-2003 lag achter ons. Totdat Japan de korte rente ging verhogen in februari. Half jaar later een Bankrun in de UK bij Northern Rock. Dat was al 150 jaar niet meer gebeurd. Een jaar later leek het financiele systeem in te storten. In oktober 2008. Fortis, Lehman failliet, ING mega staatssteun, AbnAmro en SNS staatsbanken. Wereldeconomie loopt langs de afgrond. Wie had dat gedacht in 2007. (muv. Rienk Kamer, Prechter, Eric Meckingh, Beccera).

    In 2010 op Universiteit Nijenrode reageerde de gehele zaal met allemaal financiele deskundigen (professoren etc) geschokt na de lezing van dhr. Schmull. De crisis lag toch achter ons, het ging weer goed, aandelenkoersen stijgen? Niet veel later begon de Griekenland, grote Euro misere....opeens Ierland, Spanje, Italie, Portugal in acute grote problemen. Tijdelijk opgelost door de ECB. Enorme terugslag voor Europese economie. 50% jeugdwerkeloosheid in Zuid-Europa.

    Sinds 2008 is de wereldeconomie in handen van de Centrale Bankiers en nog steeds na 7 jaar is de rente extreem laag en kan eigenlijk niet verhoogd worden. IMF roept vorige week op rente niet te verhogen. Dat is geen goed teken. ECB start grootste steunoperatie ooit in maart jl. De BoJ heeft al jaren maandelijks hele grote QE en koopt al aandelen. Heel veel landen blijven voortdurend rentes verlagen, om de economien te stimuleren, sommige hanteren negatieve rentes (CH). Groei en inflatie China dalen in rap tempo. Potentiele grote valuta-oorlog in Azie door beleid BoJ. Hoeveel mensen in de VS (maar ook in Duitsland) hebben voedselpakketten?
    De wereldeconomie kan niet meer zonder goedkoop geld en enorme liquiditeitsinjekties door de Centrale banken.Daarbij staan de lopen van de NATO weer gericht op Rusland en ontstaat weer wapenwedloop. Macro-economisch en geo-politiek is het ‘niet geweldig’.

    Sinds 2008 stijgt in een grote trend de $ tov. Euro. De hr. Schmull heeft het consequent gemeld. De meerderheid van de Europeanen was door de mn de media echter wijsgemaakt dat Amerika ineen zou storten. Consequent blijft de hr. Schmull waarschuwen voor de Euro. En kijk nu eens wat een klein land als Griekenland met een radicaal linkse regering voor elkaar krijgt. Syriza is gebaseerd op een afslplitsing van de communistische partij. EU en Merkel/Schäuble/IMF staan met rug tegen de muur. Wat zullen daarvan de politieke consequenties zijn in Frankrijk, Spanje Italie en Portugal? Een potentiele grote Euro-crisis , de bom is alleen nog niet ontplofd?

    Mi. is het nu een slechtere tijd als in 2007. In de eindfase van de Kondratieff-Winter zijn meestal grote schuldafschrijvingen en oorlogen. Maar ja op het dieptepunt gaat geen bel. Misschien ben ik wel te voorzichtig, de meeste visies van de hr. Schmull zijn echter uitgekomen.

    Daarbij: De overheid adviseert sinds 2008 ook een overlevingspakket  http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2008/10/Minister-Elke-Nederlander-moet-overlevingspakket-hebben-ELSEVIER209661W/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Kijk eens naar de waanzinnig stijging van de voedselbanken overal
      ter wereld, met name in Groot-Brittannie, waar het 'zo goed gaat':
      1 miljoen mensen in het laatste jaar!

      Over 90 percent of food given out by Trussell Trust foodbanks is donated by the public.

      http://www.trusselltrust.org/resources/documents/Press/Trussell-Trust-foodbank-use-tops-one-million.pdf

      Dit zijn dus de huidige soepkeukens van de depressiejaren '30.

      Maar de ECHTE crisis ligt nog VOOR ons. Ondertussen kunnen
      de aandelenmarkten en sommige onroerend goedmarkten nog
      even stijgen. Degenen, die deelnemen worden gewoon de LAATSTE
      slachtoffers van de Grote Depressie. Die slachtoffers mogen dan
      de Centrale Bankiers danken voor hun verziekte monetair beleid,
      welke het 'systeem' tijdelijk overeind hield en de bezittende klasse
      NOG rijker maakte.

      De 25% werkeloosheid in Zuidelijk Europa wordt later GEMEENGOED.
      Grote politieke veranderingen en geo-politieke oorlogen staan op
      stapel, zoals altijd in de Kondratieff-Winter. HELAAS.

      DS

      Verwijderen
    2. Eens met GL. Ik vind het trackrecord van dhr. Schmull indrukwekkend.
      China, Dollar/Euro, goud, deflatie. Hij heeft jaren geleden al de ontwikkelingen hiervan aan zien komen. Als een van de weinigen.
      Alle reden om zijn voorspellingen serieus te blijven nemen wat mij betreft.
      Mvg, MarcelR

      Verwijderen
  17. @ !

    De VOLGENDE fatale datum KAN zijn: 29 September (Zondag) MET een
    ZONSVERDUISTERING

    “In the past, this ushered in the worst collapses in Wall Street history. What will it bring this time?

    (SNYDER): A PATTERN Of ECONOMIC #CRASHES Every 7 Yrs, Like The #SHEMITAH Cycle In The BIBLE AND A SOLAR ECLIPSE? Wow

    http://www.econmatters.com/2014/09/the-7-year-cycle-of-economic-crash.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @

    (FEENEY): FED Is AFRAID To PULL TRIGGER To DISMANTLE Debtor-Friendly ZIRP. The LONGER FED Waits, The MORE DANGEROUS

    n. 19, 2015 3:59 PM ET

    Summary

    •Yellen is afraid to pull the trigger.
    •Lagarde’s caution increases the risk.
    •Fed likely planning stock market support.
    •Fed actions distorting historical market record.
    •Fear and delay magnify the ultimate consequences.

    The Fed's ZIRP has been misguided from the beginning, bailing out seriously overextended debtors on the backs of savers and taxpayers in general.

    Moral hazard runs rampant,

    she fears the potentially significant unknown. Unfortunately, the longer she waits, the more dangerous the ultimate consequences become.

    http://seekingalpha.com/article/3271255-fear-at-the-fed

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ECB voorziet Griekse banken van €3,5 miljard extra liquiditeit.

    In totaal heeft de ECB ongeveer €85 miljard aan liquiditeit verstrekt aan de Griekse bankensector. Om dat cijfer in perspectief te plaatsen: de omvang van de Griekse economie was vorig jaar ongeveer €170 miljard en de totale publieke schuldenlast van het land bedraagt meer dan €350 miljard. De kans dat Griekenland alle schulden kan terugbetalen is zeer klein en de vraag is dan ook wie de verliezen uiteindelijk zal dragen. De Eurogroep heeft onder leiding van Dijsselbloem aangegeven dat niet alleen de aandeelhouders, maar ook de obligatiehouders en de vermogende spaarders voor de verliezen op moeten draaien....!

    http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/ecb-voorziet-griekse-banken-van-e35-miljard-extra-liquiditeit/






    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      ...EN alle belastingbetalers in de Eurozone.

      Sinds Griekenland een onafhankelijke staat werd, is het 50% van de
      tijd failliet geweest. Het probleem is, dat de meeste schuld aan het
      buitenland is, waardoor de wil ontbreekt om krom te liggen (of nog
      krommer). De gigantische schuld van Italie is hoofdzakelijk binnen-
      landse schuld, zodat men hoogstens de Italianen onderling kan
      pakken (generatie-overdracht). Bovendien hebben de Grieken zelf
      honderden miljarden in het buitenland plus de allergrootste vloot
      ter wereld, die buiten Griekenland is geregistreerd.

      Maar in werkelijkheid is hier sprake van een vermogensoverdracht
      van het 'rijke' Noorden naar de 'straatarme' andere lidstaten. Wij
      wilden toch zo nodig in een monetaire unie, ONDANKS alle
      waarschuwingen? De ECB met haar QE en ELA, etc, is niets
      anders dan de tussen-instantie, die ervoor zorgt, dat iedereen
      EERST VERARMT, voordat die gehele monetaire unie OPBREEKT.
      Het zal Europa 10 jaar kosten om daarover heen te komen!

      http://www.forbes.com/sites/timworstall/2015/02/20/greece-can-pay-its-debts-it-just-doesnt-want-to/

      DS

      Verwijderen
  20. Hadewych von Mises20 juni 2015 om 09:20

    inderdaad, zoek dekking:
    http://www.he.admin.ch/internet/heer/de/home/verbaende/terreg2/territorialregion.html

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Men spreekt van een deal. Weet iemand wat die deal inhoud?



    BeantwoordenVerwijderen
  22. In Zwitserland verwacht men binnen de EU enorme sociale onrusten.
    Dit is precies hetgeen Diederik Schmull allang heeft voorspeld...!!

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/20/schweiz-simuliert-zerfall-der-eu-und-erwartet-unruhen-in-europa/

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @

    (GAYED)(!): The CONTRARIAN TRADE Is To BET That #GREXIT Could Be MORE SHOCKING Than ANYONE Can POSSIBLY IMAGINE

    'It might actually mean an AGGRESSIVE RALLY in the TLT in the MONTHS AHEAD'

    http://www.marketwatch.com/story/will-a-grexit-cause-the-most-predictable-crash-in-history-2015-06-16?mod=mw_share_twitter

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Mijnheer Schmull, onderstaand een vreesaanjagende visie over obligaties(fondsen?)van uw vroegere collega's bij Slim Beleggen. Impliciet geven ze het advies om obligatiefondsen direct om te wisselen richting hard assets. Zij zien een enorm liquiditeitsprobleem opdoemen w.b. obli's. Ze onderbouwen dat m.i. stevig in onderstaand stuk.
    Ik weet dat u voor uw positieve visie op treasuries vooral uitgaat van rechtstreeks bezit van treasuries die vastgehouden kunnen worden tot de einddatum. Maar wat moeten degenen doen die aangewezen zijn op obligatie-etf's? Zijn dan m.n. de fondsen in langerlopende bonds (o.a.TLT) toch te riskant? Lopen we misschien minder risico met fondsen in korterdurende treasuries (bijv. MINT of 1-3yr)?? Of moeten we maar helemaal in cash papieren dollars stappen?

    "De staatsobligatiebubble is de grootste bubbel in generaties, of mogelijk de grootste bubbel ooit! Want deze bubbel is geen specifiek of lokaal probleem. Dit gegeven zie je vandaag
    wereldwijd! Kijkt u maar eens naar de volgende vier grafieken.
    Amerika, Engeland, Zwitserland, Japan, … Overal ter wereld zie je de rentes zakken naar de laagste niveaus in eeuwen!

    Maar de bubbel manifesteert zich niet enkel in de ongekende lage rentes. De bubbel vormt zich ook in de concentratie. Zoals dat bij iedere bubbel gaat, schuift een groter deel van het aanbod (in dit geval schuldpapier) naar een kleiner deel van de
    participanten.

    Recente studies wezen uit dat – gaat u hier meer even voor zitten, want de cijfers zijn hallucinant – 70% van de totale wereldwijd obligatiemarkt in handen is van slechts 20 firma's!! Sta hier eens even bij stil: amper twintig beheerders bezitten
    het overgrote merendeel van alle obligaties.

    Aan wie gaan deze mensen verkopen als de bubbel leegloopt?

    Er dreigt een financiële catastrofe die we nog niet eerder zagen, met slechts twee uitkomsten:

    Of het financiële stelsel implodeert; Of de centrale banken stellen zich op als 'koper van het laatste uur'.
    Gezien de historie van de monetaire autoriteiten, rekenen we op de laatste optie.

    Dit zal zich volgens onze inzichten vertalen in de grootste kapitaalverschuiving die ooit op de planeet aarde heeft plaatsgevonden: uit schuldpapier, naar vaste/reële activa.

    Wie dit proces op de voet wil volgen, kijkt met name naar de 30-jarige obligatiemarkten. Want het is altijd de 'long-end' van de curve die het eerste in de
    verkoop vliegt.

    Wanneer we daar een opeenvolging van uitbraken zien in de rente – de eerste aanzet werd onlangs al gegeven – dan kan het snel gaan.

    Bekijk het maar als een tsunami die ergens diep in de oceaan ontstaat en met een steeds grotere snelheid op het vasteland afstevent. Er is geen ontkomen aan. Het enige wat je dan kan doen, is vluchten naar de veiligste plekken = harde vaste activa.

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Obligatie-beleggingsfondsen en ETF's, die men te allen tijde kan opvragen,
      terwijl de onderliggende waarden minder verhandelbaar zouden kunnen
      zijn, hebben een ernstig RISIKO. Daar wijs ik ook op bij mijn lijst van
      maandelijkse suggesties. Vele van deze fondsen, met name die
      met High Yield en Emerging Market Obligaties, alsmede de meeste
      Europese staatsobligaties, zullen geen andere keuze hebben dan
      voor onbepaalde tijd te SLUITEN. Net zoals vele geldmarktfondsen
      in 2008.

      Deze ramp, waarvoor ik ook voortdurend heb gewaarschuwd, is echter
      juist POSITIEF voor TREASURIES, Kort EN Lang. En positief voor
      de Amerikaanse Dollar. Daarom lijkt de TLT - ETF veel minder gevaar
      te lopen. Er komt een TEKORT aan Treasuries en Dollars ( en meer
      negatief rendement voor Treasury Bills van 3 tot 12 maanden)!

      Natuurlijk verdient een DIRECTE belegging in Treasuries en
      topkwaliteits-bedrijfsobligaties verre de voorkeur.

      De eventuele 'vlucht' naar harde vaste activa is VAN KORTE DUUR en
      zal de bezitters ervan HEEL DUUR te staan komen. Want de waarde
      daarvan zal INSTORTEN bij de volgende echte crisis, die veel groter
      wordt dan 2008. Dollar Kasgeld wordt de absolute Koning, met de
      Treasuries.

      Het gaat mijn verstand te boven, hoe Vaste Activa hun waarde kunnen
      behouden bij een paniek-uitverkoop van alles. In 2008 daalde
      Goud 30%+ , stortten grondstoffenprijzen in en bevroor onroerend goed.
      Vergeet niet, dat vast activa vol zit met schuld (krediet-gedreven),
      en bij de komende deflatie met reeele positieve rentes van 3%+,
      moet ALLES de deur uit. Alleen 'veilig' kasgeld wordt dan een hele goed
      belegging! (Korte termijn Treasury Bills)

      DS

      Verwijderen
  25. LET OP!

    Soms prijkt in slecht Nederlands een commentaar op het Blog van lieden,
    die LENINGEN aanbieden. Ik probeer die tijdig te verwijderen, zodra ik of
    anderen die opmerken. Ga NOOIT in op dergelijke voorstellen! Zij vormen
    het geijkte model voor FRAUDE (Lening in ruil voor een eerste betaling).

    http://www.419scam.org/419scam.htm#what

    http://www.419scam.org/emails/2012-02/10/00143389.91.htm

    De meest recente was van dit heerschap, welke al jaren voorkomt op allerlei
    zwarte lijsten (naam verandert regelmatig)

    Henry Clark

    Een klacht bij deze 'gast' wordt beantwoord met: F...K OFF!!!!!

    Zodat u bent gewaarschuwd,

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  26. http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/06/19/aan-alle-eerlijke-journalisten-die-de-publieke-opinie-echt-willen-informeren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Heel nuttige uiteenzetting over de Griekse schuld. Moet
      ook geen verrassing zijn. Toont aan, dat er een bikkelhard gevecht
      wordt geleverd voor zelfbehoud bij Crediteuren.

      DS

      Verwijderen
  27. Een alleraardigst kijkje in de wereld van de dubbele agenda's van betrokken partijen rondom Griekenland met als neveneffect, zo niet eindresultaat, het knechten van een volk.

    http://www.ftm.nl/column/grexit-economische-ramp-voor-de-grieken-blamage-voor-de-eurolanden/

    Mvg,
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Inderdaad een belangrijk artikel. Probleem is, dat men niet moet
      verwachten, dat degenen, die ernstige beleidsfouten hebben gemaakt,
      nu opeens van mening veranderen. Ze zullen alleen maar HUN GEZICHT
      PROBEREN TE REDDEN ten koste van het Euro-project:

      Waarom is dit in vredesnaam gebeurd? Waarom is de Griekse staatsschuld niet per direct gesaneerd? De enige reden is dat een Grieks faillissement roekeloze crediteuren – onze wankele Europese banken – direct in grote problemen zouden hebben gebracht. Immers, om het roekeloze leengedrag van de Grieken te financieren zijn er vele, even roekeloze crediteuren geweest. Griekse leningen waren volgens de boekhoudregels voor banken even riskant als Duitse staatsleningen (nul risicoweging).

      En private partijen hebben als het maar even kon hun obligaties verkocht aan overheden.

      De Griekse overheidsschulden zijn daarom zo goed als onhoudbaar. Misschien is het nog wel economisch mogelijk om de bestaande schulden te stabiliseren, maar de vraag is of dat politiek mogelijk is. En als de overheidsschuld zou worden teruggebracht tot 60 procent bbp, conform de begrotingsregels in het eurogebied, dan heeft Griekenland decennialang begrotingsoverschotten van ongeveer 3 procent bbp nodig.

      Een goede oplossing betekent dat er effectief schuldverlichting moet komen door de looptijden te verlengen en de rentevoeten te verlagen. Griekenland krijgt dan niet in naam een schuldkwijtschelding, maar wel in euro’s.

      De eurolanden en het IMF hebben voor bijna 240 miljard aan Griekse steun verleend. De ECB heeft voor 25 miljard aan Griekse obligaties in bezit en de Griekse centrale bank staat voor ongeveer 85 miljard in het rood bij de ECB via het Target-2 systeem. 350 miljard euro is ongeveer 3,5 procent van het Europese bbp.

      !!

      De eurolanden hebben gefaald in hun analyse van de Griekse problemen. En dat vooral om eigen, roekeloze crediteuren uit de wind te houden.

      Sinds het Verdrag van Versailles dat door de geallieerden werd gedicteerd aan Duitsland na de Eerste Wereldoorlog weten we dat het totaal geen zin heeft om een land maximaal uit te willen knijpen. Keynes voorspelde in 1919 in zijn Economic Consequences of the Peace de opkomst van de Tweede Wereldoorlog

      DS

      Verwijderen
  28. @

    (HUECK/WENT) Over de EUROZONE (Onder de indruk van dit artikel)

    Beter laat dan nooit. Maar het lijkt echter al VIJF OVER TWAALF

    In Europa hebben we afspraken gemaakt hoe hoog we onze schulden mogen laten oplopen (niet meer dan 3 procent van het bbp), maar minder bekend is dat we ook afspraken hebben gemaakt over het handelsoverschot van de lidstaten. Dat mag niet langer dan drie jaar achter elkaar boven 3 procent van het bbp liggen. Het idee achter deze regel is dat andere landen benadeeld worden omdat ze minder kunnen exporteren en meer importeren, wanneer wij veel meer uitvoeren dan we invoeren, en de kosten van onze goederen en diensten door loonmatiging laag houden. Nederland heeft een gigantisch handelsoverschot, dat dit jaar opnieuw verder stijgt tot maar liefst 10,8 procent

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/hella-hueck/europa-leeft-maar-waarvoor

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  29. U zegt: Alleen 'veilig' kasgeld wordt dan een hele goed
    belegging! (Korte termijn Treasury Bills) Persoonlijk vind ik het lastig om elke 3 tot 6 maand de korte treasuries te moeten doorrollen (zo heb je ook tijdelijk een bedrag cash op de bank staan, tijd tussen aan/verkoop) ) Wat denkt U er van om treasuries 2021 te kopen iets onder 100% en deze te laten lopen tot afloopdatum..zo kom je de crises door zonder grote verliezen ( behalve valuta risico
    )
    Mvg,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat verdient de voorkeur, als men bereid en in staat is om te blijven
      zitten tot 2021. Men moet alle tussentijdse fluctuaties op de koop toe
      kunnen nemen. Hangt af van uw profiel.

      Langere Treasuries voor geld, dat 'over' is, na betaling van rekeningen
      en belastingen. Bovendien uitsluitend geschikt voor contraire
      beleggers, die geloven in het scenario van stagnatie en deflatie.
      Uw vriendelijke bankier gelooft in het tegenovergestelde!

      Maar in mijn scenario zijn Langere Treasuries, de Nul-coupon op
      de 30-jarige en de Dollar de BESTE beleggingen, ookal moet men
      soms JAREN wachten, totdat men gelijk krijgt. Zo is het leven.
      Men moet ZELF in iets geloven op basis van alle beschikbare
      gegevens.

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, welke belegging is defensiever: MINT of iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF (SHY) ? bedankt.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De SHY is defensiever dan de MINT, want de eerste wordt Passief en
      de tweede wordt Actief beheerd. Actief beheer kan betere resultaten
      opleveren, maar met extra (geringe) risico's (in niet-Treasuries).

      Beiden zijn weer afhankelijk van het wel en wee van de sponsors
      (MINT= PIMCO)(SHY= BLACKROCK), die echter zo groot zijn,
      dat zij kunnen worden beschouwd als Too Big To Fail.

      http://etfdb.com/etf/SHY/

      http://www.morningstar.com/etfs/ARCX/MINT/quote.html

      DS

      Verwijderen
  30. ALTICE heeft een geheel andere strategie dan u voorstelt: massieve aankopen van telecombelangen en een hele hoge schuldpositie. Wat is uw oordeel daarover? Kansrijk of KPNQuest alike?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik kan geen oordeel vellen over individuele aandelen. Maar verschil van
      mening maakt een markt. ALTICE is 400% hoger in een jaar en het
      lijkt, dat haar gefinancierde overnamedrift geen windeieren legt, vooral
      voor de bankiers!

      Tja, er zijn vele voorbeelden van dergelijke 'groei'-aandelen, die later
      bubbelaandelen blijken te zijn. Euforie kent geen grenzen, als iets
      'stijgt'. In zo'n situatie verliest men zijn verstand en gaat vaak op
      de hete kachel zitten, waardoor men de kans loopt flink te verbranden.
      Vele roemruchte telecombedrijven in het verleden zijn op deze manier
      totaal van het toneel verdwenen. De technologische ontwikkelingen
      volgen elkaar zo snel op, dat geen telecombedrijf haar lot in eigen hand
      heeft.

      DS

      Verwijderen
  31. @DS Belgian finmin breaks the first rule of Capital Controls Club

    https://twitter.com/ScouseView/status/612985689853005824

    MV/G Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      De massale kapitaalvlucht zal natuurlijk leiden tot maatregelen.
      Dat toont aan, dat de Eurozone helemaal geen monetaire unie is.
      Dat wisten we eigenlijk allang.

      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11690590/Greek-debt-crisis-crunch-time-as-eurozone-leaders-meet-for-11th-hour-deal.html

      DS

      Verwijderen
  32. http://www.beurs.nl/opinie/advies-en-analyse/3764490/twee-fed-renteverhogingen-dit-jaar-op-komst

    Bent U het hiermee eens, dan staat het licht voor TLT bepaald nog niet op groen toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alle voorspellingen van een renteverhoging zijn niet uitgekomen, dus
      verdere voorspellingen lijken vrij nutteloos. Verhogingen in een
      verkiezingsjaar lijken onwaarschijnlijk, maar verhogingen in de
      komende 6 maanden lijken nog onwaarschijnlijker. De
      werkeloosheidscijfers zijn VERVALST. 93 miljoen van de 200 miljoen
      Amerikanen in de beroepsbevolking, worden NIET meegeteld.
      De cijfers worden door het Witte Huis ZELF bepaald, niet meer
      door een 'onafhankelijke' instantie, zoals de BLS.

      De TLT is al geconsolideerd. In de komende 2 jaar zou de TLT ons
      wel eens kunnen verrassen, als 'onverwacht' de rente-daling een
      dramatisch vervolg krijgt. Waarom ? Dat economisch 'herstel' mag
      echt geen naam hebben en deflatie wordt definitief, zodra de
      daling van de olieprijs voortgezet wordt.

      DS

      Verwijderen
  33. @

    GOLDMAN SACHS:: WHY EUR/USD WILL GO TO PARITY

    This is because the ECB, including via the Bundesbank, would almost surely step up QE to prevent contagion. We estimate that the immediate aftermath of a default could see EUR/$ fall three big figures. The ensuing acceleration in QE would then take EUR/$ down another seven big figures in subsequent weeks. We thus see Greece as a catalyst for EUR/$ to go near parity, via stepped up QE that moves rate differentials against the single currency.

    As such, the current stand-off is about something much deeper than the next disbursement. It signals that the concept of “internal devaluation” is deeply troubled."

    http://www.zerohedge.com/news/2015-06-22/goldmans-conspiracy-theory-stunner-greek-default-precisely-what-ecb-wants

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @

    ALSOF ER NIETS AAN DE HAND IS! Een KERSVERS RAPPORT over
    verdere INTEGRATIE binnen EUROPA:

    http://ec.europa.eu/news/2015/06/20150622_en.htm

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @

    WALL STREET DRAAIT ten aanzien van TREASURIES?

    MORGAN STANLEY heeft zojuist 3 tot 5 jaar TREASURIES AANBEVOLEN
    en geeft toe, dat de werkeloosheids- en inflatie-cijfers GEEN AANLEIDING
    geven voor een rente-stijging op korte termijn.

    Moedig!

    Want zo'n 99% zit juist te wachten op dat 'economische herstel'.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Voor de ouderen onder ons, die zich dit nog kunnen herinneren:

    In 1970 ging de PENN CENTRAL spoorwegmaatschappij failliet, het allergrootste
    faillissement in Amerika, met honderduizenden gedupeerden. Bijna niemand
    zag dit aankomen, want het kon 'niet stuk', vanwege de enorme bezittingen van
    de firma. 't KAN VERKEREN:

    http://www.library.hbs.edu/hc/lehman/company.html?company=penn_central_transportation_company

    Laat niemand u daarom wijsmaken, dat aandelen weinig risico zouden hebben.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  37. ik lees overal over Grote Rotatie uit obligaties naar/in aandelen: vindt u aandelen nog koopwaardig aan deze nivo's ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De grote rotatie van obligaties naar aandelen. Dit horen we al jaren.
      Hoop doet leven. Toch kan het tot op zekere hoogte plaatsvinden.
      Dure aandelen kunnen nog veel duurder worden. Er is liquiditeit
      genoeg.

      Men moet daarom altijd wat aandelen in portefeuille hebben.
      Bezit moet worden gespreid. Maar als men 55+er is, dan mag
      men veel minder risico lopen, dus dan blijven Kasgeld en Obligaties
      erg belangrijk. Jongeren hebben meer tijd om eventuele tegenslagen
      goed te maken, dus dan zijn wat meer aandelen gerechtvaardigd.

      Er is een kans, dat er nog een Superhausse komt in aandelen als
      bijvoorbeeld verzekeraars en andere instituten toestemming krijgen
      om meer aandelen te kopen. Maar dat behoeft helemaal niet te betekenen,
      dat rente en inflatie veel zullen stijgen. Dus er is helemaal niets mis
      met Treasuries en kwaliteitsbedrijfsobligaties, die juist een
      VERZEKERING zijn tegen een ernstige teruggang in aandelen, die
      echt eens zal komen, wat de reden ook is.

      Er is veeleer sprake van een rotatie uit riskante naar kwaliteitsobligaties.
      Degenen, die gokken op : 'het geld wordt niets waard' of 'ALLE
      obligaties worden behangpapier', zullen ZEER TELEURGESTELD
      worden.

      Er is bijvoorbeeld genoeg (krediet-gedreven) onroerend goed, dat bij
      een VEILING een fractie opbrengt van de taxatie-waarde. En reken
      maar, dat veilingen AAN DE ORDE VAN DE DAG zijn, als de tijden
      veel moeilijker worden.

      DS

      Verwijderen
  38. Grote Rotatie is in aantocht:

    http://www.iex.nl/Column/160480/Grote-Rotatie-is-in-aantocht.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Waarom gaat de euro zo hard omlaag ? En waarheen ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Alles heeft met Griekenland te maken:

      Many analysts attributed the euro’s fall to a ramping up of bets on riskier currencies as tensions ease. Ultralow interest rates in the eurozone make selling the euro a favorite way to fund such bets, known as carry trades.

      http://www.wsj.com/articles/european-stocks-rise-further-on-hopes-of-greek-deal-1435046056

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Tegensteld monetair beleid Amerika - Eurozone :

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-23/euro-drops-as-greece-deal-would-revive-ecb-fed-policy-divergence

      DS

      Verwijderen
  40. Volgens de MSM gaat het economisch beter met NL, huizenprijzen stijgen...werkeloosheid daalt..., de bekende valse propaganda dus.
    De harde feiten zijn echter dat door de aanhoudende Rusland sancties omstreeks 2 miljoen banen zullen verdwijnen binnen de EU en na 1 juli een ontslaggolf wordt verwacht in NL...

    http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/24187766/__Ontslaggolf_op_komst__.html

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/22/eu-verlaengert-sanktionen-gegen-russland-ohne-angabe-von-gruenden/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De sancties tegen Rusland treffen Duitsland, en dus Nederland, meer
      dan men algemeen verwacht. Belangrijker is, dat de recessie in
      Rusland zelf, vrij diep is. Het is tenslotte een economie, die
      uitsluitend is gebaseerd op energie, welke veel zwakker is dan een
      jaar geleden. De energieprijzen lijken een volgende rit naar beneden
      te gaan krijgen, net zoals de meeste grondstoffenprijzen. China
      koelt enorm af en dat is de beslissende factor.

      Het effect van de zwakke Euro is van korte duur, als de wereld-
      economie niet meewerkt.

      Overigens lijken de sancties ten aanzien van de grote Russische
      spelers nogal mee te vallen. Dat komt, omdat men bevreesd is
      voor tegenmaatregelen tegen Westerse investeringen daar. Het
      Russische grote geld in Londen en New York blijft buiten schot.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS
      Wat bovenstaande betreft,er staat een interessant artikel in het FD vandaag:" Inzakkende groei opkomende landen geen cyclisch,maar een structureel probleem" (column Marcel de Boer) fd.nl economie-politiek

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Jaren geleden had ik al gewaarschuwd voor de Opkomende Markten,
      niet alleen vanwege de externe Dollarschulden, maar ook vanwege
      de sterk overdreven verwachtingen voor de groeiende middenklasse.
      Die groei blijkt een FRACTIE te zijn van alle voorspellingen. En
      de heersende elite blijven hun fortuinen veiligstellen BUITEN
      die opkomende markten. De rapporten destijds over de Opkomende
      Markten, de grondstoffenprijzen en China, zijn allemaal NIET
      uitgekomen. Wat echter wel in de gaten moet worden gehouden,
      zijn bepaalde bedrijven, die zich richten op de opkomende
      consument in die Opkomende Markten, want er zijn nog
      steeds mogelijkheden, als men maar geduld heeft.

      DS

      Verwijderen
  41. @

    GOUD is een VERZEKERING, ONGEACHT de prijs. Het lijkt, dat de
    neergaande trend sinds 2011 ($ 1900) binnenkort wordt VOORTGEZET.
    De grote slag om $ 1200.- lijkt definitief verloren. De gehele opgang
    van 5 Juni ($ 1164) naar 18 Juni ($ 1207 ) lijkt teniet te worden gedaan
    en een nieuwe TEST van $ 1164 staat op stapel. Mislukt die test, dan is
    de weg vrij naar $ 1000.

    http://www.kitco.com/charts/livegold.html

    Tegelijkertijd lijkt de DOLLAR niet meer te houden (dubbele bodem, na
    consolidatie?)

    http://www.marketwatch.com/investing/index/dxy/charts

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @DS De buersen kunnen dus nog veel hoger?

    The "Smart Money" Just Sold The Most Stocks In History

    http://www.zerohedge.com/news/2015-06-23/smart-money-just-sold-record-amount-us-stocks

    MV/G JAN JAAP

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      De geloofwaardigheid van de FED heeft zojuist een enorme DEUK
      gekregen. De rente wordt WEER NIET verhoogd, want haar
      monetair beleid krijgt de economie NIET op gang. Natuurlijk niet,
      want de torenhoge schuld als percentage van de economie is
      een BLOK aan het been en de wereldeconomie KRIMPT al maandenlang
      in.

      Stel je voor, als er een QE4 wordt aangekondigd! Dan kan de FED
      wel opstappen. Dan zal de Smart Money grootscheeps UITVERKOOP
      houden. Of zal de grootste koper in deze markt van de laatste
      jaren, de bedrijven zelf met hun eigen aandeleninkoop, de markt
      nog omhoog kunnen houden? Wie weet.

      DS

      Verwijderen
  43. @DS Het lukt Draghi toch?

    Draghi seems to win #QE battle. #Inflation expectations, measured by 5y5y swap, rise in tandem w/ #ECB balance sheet.

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/613455406296383489

    MV/G Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      Die overwinning wordt een PYRRUSOVERWINNING, met hetzelfde
      effect als een nederlaag. Het is geimporteerde inflatie door de Euro
      naar beneden te schoppen, wat de handelspartners niet op zich
      laten zitten, vooral omdat Europa al zo'n handelsoverschot heeft.
      Kijk eens rond. Alles is toch in de uitverkoop en iedereen klaagt
      toch over bezuinigingen en reeele inkomensverlagingen?

      Deflatie zal zich verder UITBREIDEN.

      DS

      Verwijderen
  44. @DS De heer Royce Tostram baseert zijn TA op een veel lagere Euro en meer QE van de ECB?

    https://twitter.com/RoyceTostrams/status/613622267982008320

    MV/G JJ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      Koersdoelen in de Technische Analyse behoren niet gebaseerd te zijn
      op fundamentele factoren. Zo'n analyse bestaat uit koerspatronen, die
      misschien duiden op toekomstige bewegingen. Men kan soms met
      de interpretatie van die patronen alle kanten uit. Koersdoelen kunnen
      het gevolg zijn van hele lange lijntjes.

      Maar fundamentele factoren kunnen roet in het eten gooien.

      DS

      Verwijderen
  45. @ DS 'Deflatie zal zich verder UITBREIDEN'

    Stijgende inflatie in deze fase van de cycle is toch deflationair?
    Immers de stijgende prijzen in een jaar worden maar een keer meegeteld in de inflatiecijfers. Het jaar daarna niet meer. Maar ondertussen heeft het publiek niet eenmalig last van gestegen prijzen maar altijd minder netto te besteden. Het eerste jaar is het inflationair, gelijktijdig heeft het dat jaar en de jaren daarna een deflationair karakter wat mn. gevoeld wordt door detailhandel, horeca etc.
    Alleen als lonen en uitkeringen tred houden met inflatie kan inflatie werken om schulden 'op te eten' mi. Met de hoge werkeloosheid in de EU, de wereldwijde overcapaciteit en dalende groei van de wereldhandel zullen lonen in Europa muv. Duitsland niet snel gaan stijgen?
    Het is zeker een doel van de ECB om de loonkosten in Duitsland op te jagen, zodat deze meer convergeren met de GIIPSFr landen. En dat lukt. Maar de BUBA is daar niet 'gelukkig' mee.

    GL


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Een stijgende olieprijs, bijvoorbeeld, werkt als een extra belasting en
      is dus deflatoir en drukt de consumptie-bestedingen.

      Stijgende lonen plus een hogere omloopsnelheid van het geld zijn
      een recept voor 'echte' inflatie. Dat kan hier en daar incidenteel wel
      voorkomen (bijvoorbeeld de 'schaarse' jongere werkkrachten in
      Japan!), maar is niet te vergelijken met de vroegere loon- en
      prijsinflatie van de jaren '70. DAT was nog eens inflatie!

      De realiteit is, dat het gemiddelde reeele inkomen van de middenklasse
      al 20 jaar een dalende trend vertoont. Daarom staat de omloop-
      snelheid van het geld op een dieptepunt van 50 jaar.

      De beste econoom is de KOPERPRIJS. Die voorspelt NIET VEEL
      GOEDS! Die lijkt NOG EENS te gaan HALVEREN:

      http://www.infomine.com/investment/metal-prices/copper/all/

      DS

      Verwijderen
  46. De begrippen inflatie en deflatie zorgen bijna constant voor verwarring en misverstand , los nog van het feit dat de inflatiecijfers volledig gemanipuleerd worden. Voor de burger die z'n inkomen ziet verminderen zoals hierboven gesteld heeft toch vooral af te rekenen met inflatie : huizenprijzen staan torenhoog , idem voor de huurprijzen , een glas frisdrank of bier in de plaatselijke herberg kost nagenoeg 2 euro (10 jaar geleden was dat nog de helft) maw grondstoffen en energieprijzen dalen wel maar het dagelijks leven wordt toch steeds een stuk duurder. Hoe moeten we dat eigenlijk in z'n context plaatsen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het wordt ons inderdaad niet gemakkelijk gemaakt. Want de koopkracht
      van het 'fiat'-geld blijft achteruit gaan, ookal daalt de levensstandaard.

      In Japan is de levensstandaard na 20 jaar van (milde) deflatie nagenoeg
      onveranderd. De relatief oudere bevolking voelt zich daar wel bij en
      klaagt over de geimporteerde inflatie na de forse YEN-devaluatie en
      ook over het gebrek aan rente-inkomsten.

      Zolang de Centrale Bank haar balans vergroot en geld 'minder waard'
      maakt, zal de gemiddelde levensstandaard blijven dalen. Dat zou pas
      weer stijgen, zodra de economische groei wordt hervat. Maar die groei
      stagneert, als schuldsanering op de lange baan wordt geschoven.

      Die schuldsanering kan echter NIET worden afgewend, als er een
      bewust BUBBELBELEID wordt gevoerd, want dat BARST altijd en
      DAN volgt (eindelijk) de gedwongen 'veiling' van vaste activa, met
      verliezen van 70 tot 90%. Het is al zovele malen in de geschiedenis
      voorgekomen. De mens leert hier niet van, want hij heeft een kort
      geheugen. 'Dit keer is het anders'! (Nee, zegt grootvader, maar naar
      hem wordt niet geluisterd).

      Ik hoor, dat een biertje in Zuidelijk Europa met z'n 25% werkeloosheid,
      veel goedkoper is dan het verwende Nederland.

      DS

      Verwijderen
  47. (GUNDLACH - DOUBLELINE):

    LINK:

    http://www.fa-mag.com/news/reading-between-the-lines-of-doubleline-22195.html?section=40

    GUNDLACH is waarschijnlijk de meest succesvolle belegger in vast-
    rentende waarden ooit, beter dan GROSS.

    Maar hij is niet gemakkelijk te volgen in zijn gedachtegang, die kennelijk
    duidt op meer inflatie later en een mogelijke rente van 15% in 2020. Als
    ik dat hoor, dan haak ik echt af. ONEENS! (Maar wie ben ik?.....)

    Negative bond yields: the most ludicrous thing
    US dollar: currency trends tend to last ten years
    Core CPI: at 1.5% in the US, but exactly identical to Europe if you take out shelter
    Nominal GDP: remarkably stable at 4% since 2010 and an incredibly good indicator of the 10-year yield
    Inflation: we are going to go a full pendulum swing from 'inflation is the boogeyman (starting in the 1970s)' to 'we want inflation'
    Junk bonds: wall of maturity coming in 2019, the historical 4% corporate borrowing default rate of the past 30 years could balloon upward to 8%. Also demographic pressures can cause a $ 1 to $ 2 trillion deficit including entitlements by that time (leading to increased Treasury issuance to crowd out junk bonds)

    Fed: no first rate hike in 2015, but watch for a rise in hourly wages as a gauge that interest rates will rise
    QE: QE has a counterintuitive effect on bond yields (a rise). Also, QE of this magnitude has never happened before. There is no easy solution for this monster that has been created. Volatility will only continue to rise. There will be inflation, which is clearly good for equities but not good for bonds.
    10y yield: get very scared of rising interest rates if the 10-year Treasury gets above 260. DoubleLine will use this indicator of "260-ish" to determine duration in portfolio holdings.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @ GEORGE SOROS: HOW TO AVOID WW III:

    http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/jul/09/partnership-china-avoid-world-war/

    New American (right-wing): 'grotesque ideas':

    http://www.thenewamerican.com/usnews/foreign-policy/item/21104-soros-pushes-u-s-china-partnership-to-prevent-world-war

    Summary:

    The alarming trend of global disorder in a nutshell:

    Unregulated financial markets are inherently unstable: instead of a general equilibrium that assures the optimum allocation of resources, they produce financial crises. This was dramatically demonstrated by the crash of 2008.

    The Chinese economy replaced the American consumer as the motor of the global economy, largely by selling to the
    American consumer on credit. The Fed's large scale injection of money into the economy prevented the reduction in effective demand from deteriorating into a global depression.

    The crash of 2008 was also indirectly responsible for the euro crisis. The euro was an incomplete currency: it had a common central bank but it did not have a common treasury. Merkel ruled out the possibility of a common treasury just when it was needed. Subsequently, the financial crisis has morphed into a series of political crises.

    The inward turn of the EU and US led to a decline in international cooperation on a global scale. Since the Western powers are the mainstay of the prevailing world order, their declining influence has created a power vacuum in international governance. Aspiring regional powers and nonstate actors, which are willing to use military force, have rushed to fill the vacuum. Armed conflicts have proliferated and spread from the Middle East to other parts of Asia, Africa, and even Europe.

    The severity of the Russian threat is directly correlated with the weakness of the European Union. The EU has excelled at muddling through financial and political crises but now it is confronted with not one but five crises: Russia, Ukraine, Greece, immigration, and the coming British referendum on EU membership—and that may be too much. The very survival of the EU is at risk.

    Military budgets are rapidly increasing both in Russia and in China, and they remain at a very high level in the United States. For China, rearmament would be a surefire way to boost domestic demand. China is already flexing its military muscle in the South China Sea, operating in a unilateral and often quite belligerent manner, which is causing justifiable concern in Washington.

    Both the US and China have a vital interest in reaching an understanding because the alternative is so unpalatable. A strategic partnership between the US and China could prevent the evolution of two power blocks that may be drawn into military conflict.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  49. @

    (ROY-BYRNE): #GOLD And #SILVER HEADED FOR BREAKDOWN. Gold BELOW 200-Day MAV. Price Action LOOKS VERY BEARISH

    http://www.safehaven.com/article/38069/gold-and-silver-headed-for-breakdown

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Hierbij mijn dank voor de diverse links die u plaatst met commentaar erbij. stel ik zeer op prijs !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  51. http://www.thestreet.com/story/13199812/1/chinese-gold-standard-could-create-fireworks--bloomberg-intelligence.html?puc=yahoo&cm_ven=YAHOO
    Wat vindt u hiervan ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Onwaarschijnlijk, vooral op korte termijn. China is nog lang niet klaar.
      Kapitaalcontroles blijven, ondanks enige liberalisatie. Meer
      buiternlands kapitaal betekent minder controle over het systeem.
      Maar waarom zou China dit ooit willen doen, zonder internationale
      coordinatie?

      Misschien wordt er een balletje opgegooid om de discussie te starten
      over een nieuw monetair systeem, dat de Yuan een belangrijke rol
      toekent. Om te beginnen: deel uit te maken van het IMF-mandje, wat
      vooral symbolisch is (SDR's worden NOOIT als wereldgeld
      geaccepteerd).

      China heeft een handicap: het is een dictatuur zonder onafhankelijke
      rechtspraak. Maar het voelt zich RIJK. Net zoals Japan in 1989,
      voor de instorting. Destijds zou Japan de wereld ook overnemen.
      CHINA heeft de neiging om naast zijn schoenen te lopen, niet
      onbegrijpelijk, maar gevaarlijk. Amerika wordt beschouwd als
      een TANENDE macht. Ja Ja. Er kunnen hier ernstige
      misrekeningen uit voortvloeien.

      Duitsland en Japan beschouwden Groot-Brittannie als een tanende
      Empire en Amerika als een papieren tijger (met nauwelijks
      100,000 slodaten in 1939). DAAROM gebeurde WW II. Zij hadden
      er nooit op gerekend, dat de reus Amerika ooit zou of kon opstaan.

      Misschien hollen we naar de tijd, zoals George SOROS oppert,
      dat er enkele internationale bloedneuzen worden opgelopen.
      Zeker na de volgende Crash.

      DS

      Verwijderen
  52. https://www.groene.nl/artikel/links-is-gek-geworden

    Een goed artikel over de situatie in Griekenland

    JJ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      Bedankt! Goed artikel met veel nieuwe informatie.

      En TOCH staat schuldkwijtschelding op het menu. Inderdaad moet
      men niet verwachten, dat nog armere landen daaraan meebetalen.
      De conclusie zou moeten zijn, dat de Eurozone OP DE SCHOP MOET.
      Zonder de Euro, had Griekenland NOOIT zoveel kunnen lenen,
      noch had het dergelijke voorzieningen kunnen treffen voor haar burgers.
      Ze hadden dan gewoon GEDEVALUEERD, zoals het hoort.

      Probleem is ook, dat vele andere lidstaten BOTER op hun hoofd
      hebben. Frankrijk en Duitsland hebben warempel de pensioen-
      gerechtigd leeftijd VERLAAGD! Met name Frankrijk heeft ook
      enorme onbetaalbare voorzieningingen, die gewoon GELEEND
      worden en de staatsschuld is sinds 2008 geexplodeerd met 70%.
      Vroeger had Frankrijk gewoon GEDEVALUEERD, zoals het hoort.

      Dit ratjetoe van verschillende culturen, dat in een gezamenlijke
      'monetaire unie' probeert te passen, zal op deze manier VANZELF
      zijn eigen WATERLOO vinden.

      DS

      Verwijderen
    2. Wat de Griekse Bank doet met ONS belastinggeld.

      http://925.nl/archief/2015/06/25/griekse-bankier-koopt-mansion-van-15-miljoen-in-beverly-hills-van-uw-geld/

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Griekenland heeft liefst 19 MILJARDAIRS, veel meer dan Nederland.

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greeks_by_net_worth

      http://www.theguardian.com/world/2015/jun/25/greeces-rich-insulated-against-an-eu-exit

      Duitsers hebben veel minder geprofiteerd van de huizeninflatie dan
      de Zuidelijke Europeanen, want probeer maar eens een hypotheek
      te krijgen:

      http://www.voxeu.org/article/are-germans-really-poorer-spaniards-italians-and-greeks

      DS

      Verwijderen
  53. @

    RICHARD RUSSELL gelooft nu in HYPERINFLATIE.

    Mijn oude mentor van vele decennia is gevallen voor het verhaal van
    JOHN WILLIAMS (Shadow Government Statistics), dat al jarenlang
    HYPERINFLATIE voorspelt.

    Mee ONEENS! Met alle respect voor zo'n veteraan, natuurlijk.

    John Williams heeft al jaren ongelijk en zijn studies over de Overheidsstatistiek
    zijn erg aanvechtbaar. Inflatie, zoals in de jaren '70, is totaal afwezig en
    wordt juist steeds minder waarschijnlijk.

    Maar ja, ieder zijn mening!

    http://kingworldnews.com/richard-russell-big-money-panicking-as-legendary-economist-john-williams-issues-a-dire-warning/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Beste heer Schmull,

    Allereerst bedankt voor uw continue bijdragen en video's!Ik heb een vraag die ik u graag wil voorleggen: mocht iemand in Nederland besluiten een huis te kopen, wat zou u doen: variabele rente, 10 jaar vast of 20 jaar vast? Vaste rente biedt zekerheid, maar de (langere) rente trend lijkt neerwaarts gericht.

    Alvast bedankt en met hartelijke groet,
    Snoek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SNOEK:

      Bedankt!

      Ik ben geen hypotheekdeskundige en bovendien heb ik een mening
      over de rente, die door de meeste 'deskundigen' NIET wordt gedeeld.

      De meesten geloven al jaren, dat de rente niet lager kan en dat het
      laagtepunt achter ons ligt. Maar mijn mening is nog steeds,
      dat de meesten de sneltrein niet zien aankomen, die straks korte
      metten maakt met alle groei- en inflatie-verwachtingen. In mijn
      scenario is een langdurige, structurele stagnatie onvermijdelijk met
      nog veel lagere rentes in het verschiet (met onderbrekingen).

      Daarom zou ik kiezen voor een variable rente, maar let wel: ik heb
      het recht niet om in dezen u van advies te dienen. Daarbij komt, dat
      ik alleen een huis zou kopen ZONDER hypotheek of met een plan
      om die zo spoedig mogelijk AF TE LOSSEN. Alleen met een
      hypotheekvrij huis is het rustig slapen in de DEFLATOIRE TIJD,
      die we tegemoet gaan.

      Ik sta vrij alleen met deze opvatting, maar dat is waar ik in geloof.

      DS

      Verwijderen
  55. @

    Kapitaalcontroles en een Bank Holiday DOEMEN OP in Griekenland.
    Dit is pas het BEGIN voor GEHEEL EUROPA.

    (DIXON): Is #GREECE's REFERENDUM The Beginning Of THE END Or The END Of THE BEGINNING? WHO's NEXT?

    http://www.breakingviews.com/21205660.article?h=0e24f47101be5608afd9ef6a5f443b31&s=2

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ DS

      Wij vragen ons nogal eens af, wat de impact van kapitaalcontroles op onze effectenrekeningen is. Welnu, ik zag dat één van mijn brokers, DEGIRO, vorige week donderdag 18 juni onderstaand bericht eruit had gegoooid.

      Kan zijn dat meerdere brokers dat hebben gedaan, maar ik loop achter met lezen :)

      "DEGIRO schort handel op in Griekse effecten

      DEGIRO heeft u eerder bericht over de situatie in Griekenland en erop gewezen dat het operationele risico rondom het handelen en aanhouden van posities in Griekenland is toegenomen. De laatste berichten uit Griekenland wijzen erop dat gesprekken over een oplossing zijn mislukt. Deze situatie brengt voor u als klant ernstige risico's met zich mee.

      De afgelopen periode zijn we met onze clearing hierover in continu contact geweest. Gezamenlijk concluderen we dat er op dit moment een zeer reële kans bestaat dat Griekenland dit weekend 'Capital Control' maatregelen gaat nemen. Indien dit scenario optreedt, zijn de gevolgen op de afwikkeling van openstaande transacties niet te voorzien. Dit komt doordat het binnen reguliere effectenhandel altijd een aantal dagen duurt, vanaf het moment dat u handelt, voordat de aandelen en het geld van eigenaar wisselen

      De afgelopen periode hebben we een sterke aanwas gehad van klanten die ons kozen om onze veilige structuur. Binnen de huidige situatie vinden wij het niet verantwoord om u met de risico's van een mogelijke 'Capital Control' te laten handelen. In dat kader heeft DEGIRO het besluit genomen om de elektronische handel op de Griekse beurs pas weer te faciliteren zodra er meer duidelijkheid is. Vanaf heden zal DEGIRO via de WebTrader geen orders meer doorgeven naar de Griekse beurs. Dit betekent dat ook een bestaande positie verkopen, juist hier zit een aanzienlijk risico in, nu niet mogelijk is.

      We houden de situatie nauwlettend in de gaten en informeren u zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

      Wij begrijpen dat deze situatie voor u vervelend is en bieden onze excuses aan voor het ongemak."

      Interessant passage:

      "Indien dit scenario optreedt, zijn de gevolgen op de afwikkeling van openstaande transacties NIET te voorzien."

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. @ DS

      Krijg hier ook weer de Icesave kriebels van:

      "Dit betekent dat ook een bestaande positie verkopen,[.....] nu niet mogelijk is."

      Je denkt als belegger ALTIJD wel dat je "op tijd bent" doordat je zo "dicht op het nieuws/ ontwikkelingen zit". Maar als de boel niet meer functioneert, dan functioneert het niet. En is geld terughalen niet meer mogelijk. Je kreeg bij Icesave notabene zelfs nog een bevestiging dat het geld overgemaakt was (!) Terwijl daags erna alle transacties van die desbetreffende dag geschrapt werden. Geluk of niet gelukt.

      In die zin kan ik het altijd heel eens zijn met uw denkwijze. Je beter een paar jaartjes te vroeg zijn met je timing....Terugtrekken bij chaos= onmogelijk.
      Net als dekking zoeken, lijkt dit verrekte veel op het leger... :)

      Verwijderen
  56. @

    LICHT staat op ROOD, NIET Oranje:

    (RAWLIN): DEFLATIONARY COLLAPSE Increasingly LIKELY Due To Massive RISING WEDGE, Record MARGIN DEBT, MONEY VELOCITY

    http://www.safehaven.com/article/38085/why-i-am-ultra-bearish-over-the-long-term

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  57. @

    (AMBROSE): HOUD JE HART MAAR VAST!

    The can-kicking galore seems finally over. The inevitable Grexit is now a near-fact.

    Tsipras tipped his hand on Wednesday June 24, noting 'the creditors don't seem to want an agreement'. This of course made it crystal clear Greece would not agree to anything and was only looking to push the blame for a no-deal to the creditors. Meanwhile, Greece stalled and shook the ECB from a couple of billion in emergency liquidity funding a day, which disappeared abroad, ready to return to return when things have settled. And they laughed. O how they laughed!

    All the while, financial markets are hugely complacent - just like in the summer of 2007. Then housing prices started to come down (though everything was 'contained', dixit Bernanke), Bears started to get wobbly and fixed income markets (credit derivatives) were already highly stressed.

    It took another year before the whole thing unraveled.

    (Link komt later)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Geachte heer Schmull

    Wat vindt u van zgn. lifecycle fondsen?
    Dwz het concept...


    Wil het gebruiken als aanvulling pensioen (box 1). Heb nl. de laatste 5 jaar nogal vaak gewisseld.van werkgever. En geloof bovendien dat overheid zich steeds vaker zal terugtreden (:zelfredzaamheid) voor komende 30 jaar.

    Moet dus een nog op te bouwen potje worden NAAST mijn reguliere beleggingen: ...afgeladen met USD, 30 yrs Treasuries, goud en vrijwel nul aandelen :)

    Kan ik ook gewoon naar het frontier market casino blijven gaan :) zonder mijn einddoel (=lange termijn vermogensopbouw) te vergeten.

    Dacht aan deze:
    https://www.robeco.com/doca/ASF_RLCF45FE-fact-201505-consnlnl.pdf

    Fondsenmanagers & strategen Robeco nog steeds goed vs. peers?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCHUMPETER:

      ROBECO Life Cycle Fund is zeker een mogelijkheid en dichtbij huis.
      Het is een Fund of Funds, dus wat hogere kosten, ookal blijkt dat
      niet uit het overzicht.

      Een belang in aandelen (onderweging) is altijd wel aan te raden uit
      oogpunt van SPREIDING. Aandelen kunnen altijd omhoogspringen,
      ondanks de fundamentals. De voorkeur gaat vooral uit naar
      defensieve aandelen met producten voor alledaags gebruik.

      DS

      Verwijderen
  59. Over frontier market casino gesproken:

    "Nestlé’s Swiss parent company confirmed reports it would axe 15% of its workforce across 21 African countries after overestimating consumer spending power in the region.

    Similar steps have been taken by other international companies such as Coca-Cola, Cadbury and Eveready that have all cut jobs in recent months, bringing into question Africa’s supposedly booming middle class."

    http://www.bdlive.co.za/business/retail/2015/06/17/nestle-layoffs-in-africa-wont-affect-sa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. " Paul Bulcke, Nestlé chief executive, does not expect his industry to see the days of double-digit economic growth in emerging markets again."
      http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3ff4f250-1b4a-11e5-8201-cbdb03d71480.html#axzz3eFsDNFVf


      “We thought this would be the next Asia, but we have realised the middle class here in the region is extremely small and it is not really growing,” Cornel Krummenacher, chief executive for Nestlé’s equatorial Africa region, told the Financial Times.

      Patrick Dodd, global president of retailer services at consultant Nielsen, pointed out that in many emerging markets local companies are becoming more competitive while ecommerce is gaining traction.

      Disclaimer: long Nestlé, long Kinnevik (=meerderheids aandeelhouder Rocket Internet = a businnes incubator replicating proven ecommerce business models into (pre-)emerging markets)



      Verwijderen
    2. @SCHUMPETER:

      Belangrijke ontwikkeling! De groei van de middenklasse in de
      Opkomende Markten blijkt veel minder te zijn dan verwacht.
      Helemaal geen verrassing. De elite incasseert, corruptie is
      enorm, en de risico's voor de belegger zijn NIET te overzien.
      Vele Opkomende Markten zullen FAILLIET gaan, na de VERDERE
      instorting van de grondstoffenprijzen.

      DS

      Verwijderen
  60. @DS Wat is uw mening heer Schmull? Greece default?

    https://twitter.com/pdacosta/status/614900374458138624

    MV/G JJ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      Bedankt! Heel goed artikel. Alles in een NOTENDOP:

      http://northmantrader.com/2015/06/27/the-greek-butterfly-effect/

      Many times nothing happens for a long time. Then all of a sudden everything happens at once. Like a dam break. It builds slowly and then it bursts.

      When the financial crisis brought the world to the brink of financial collapse the solution was based on a single principle:

      Make the math workable.

      In the US the 4 principle “solutions” to make the math workable were to:

      1. End mark to market which had the basic effect of allowing institutions to work with fictitious balance sheets and claim financial viability.

      2. Engage in unprecedented fiscal deficits to grow the economy. To this day the US, and the world for that matter, runs deficits. Every single year. The result: Global GDP has been, and continues to be overstated as a certain percentage of growth remains debt financed and not purely organically driven.

      3. QE, to flush the system with artificial liquidity, the classic printing press to create demand out of thin air.

      4. ZIRP. No, ZIRP’s true purpose is actually much more sinister:

      To make global debt serviceable. To make the math work without a default.

      Here’s the reality: If we had “normalized” rates tomorrow the entire financial system would collapse under the weight of the math. In short: Default.



      No, voters are very much not permitted to participate in this decision making process.

      Zijn conclusie, dat ze er wel een mouw aan zullen passen, is het
      meest waarschijnlijk en dat is waar de markten ook op rekenen.
      Anders: KAN er een KETTINGREACTIE worden ONTKETEND.,
      Ondanks alle sussende woorden van autoriteiten.

      DS

      Verwijderen
  61. @

    DE TROIKA KAN NU WEL OPSTAPPEN. Alle nachtelijke groepsvergaderingen
    zijn voor NIETS geweest. Als er een Referendum komt, dan is het OVER en UIT.

    (KRUGMAN): #EUROPE's MOMENT Of TRUTH: Don't Blame #GREECE For TURNING TO VOTERS, Instead Of TURNING ON THEM (Right!)

    http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/06/27/europes-moment-of-truth/?smid=tw-share&_r=1

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  62. http://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/3769355/bis-monetair-beleid-werkt-averechts

    Geachte Heer Schmull,
    Gaat dit toch geen roet gooien in Uw verwachtingen voor de TLT op termijn of al heel snel?

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Borio van de BIS heeft al jarenlang aan de bel getrokken, maar de
      Centrale Banken hebben zich daar niets van aangetrokken. De reden
      is, dat de BIS zich nu 'indekt' tegen beschuldigingen later, als de
      onvermijdelijke Crash plaatsvindt. De BIS kan dan stellen, dat zij
      'gewaarschuwd' heeft. Tegelijkertijd willen de Centrale Banken
      niet verantwoordelijk zijn voor de Crash op korte termijn, dus
      gaan ze nog vrolijk door met een gefaald beleid. 'Gefaald' in die zin,
      dat het kaartenhuis overeind wordt gehouden, maar natuurlijk
      de economische groei weinig helpt. De kans op een bubbel, die barst
      wordt alleen maar groter.

      De TLT komt juist weer in zijn element, zodra de crisis aanbreekt.
      Want die komt TOCH. Hetzij via een Eurocrisis, hetzij via een
      Aziecrisis. Wacht maar, hoe GIGANTISCH de VLUCHT wordt
      in TREASURIES, als het eenmaal misgaat. Rendementen zullen
      INSTORTEN naar een LAGER niveau dan 2008 en 2012.

      DS

      Verwijderen
  63. Beste heer Schmull,

    Wat gaat er morgen gebeuren?
    Ik schat in dat obligaties van Zuid Europa kelderen, onze obligaties gaan de lucht in.
    Maar de bedrijfsobligaties zullen harder kelderen.
    en de aandelen? Komt er een hele forse correctie aan of zal de rust behouden blijven?

    Tot slot de gedachte: Houdt EU morgen alle beurzen dicht of is dat zinloos?
    streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De markten hebben hier NIET op gerekend! Het kan vuurwerk worden.
      Beurs dicht (Athene -- maar wie volgt?), banken dicht (wie volgt?) en
      kapitaalcontroles (wie volgt?). Kennelijk is de kraan van de ECB nog
      NIET dicht (ELA), maar wordt NIET uitgebreid. Kan Griekenland
      het uitzingen tot het Referendum? Misschien niet. Misschien zal
      de Troika alles doen om dat Referendum te torpederen. Referendums
      zijn GEVAARLIJK. (Brexit referendum is bijvoorbeeld LEVENSGEVAARLIJK).

      Sinds Tsipras de verkiezingen won, heeft de ECB 30 miljard ELA
      naar Griekenland overgemaakt en staat Griekenland nu voor minstens
      90 miljard Euro in het krijt bij de ECB!

      Wat velen ontgaat is, dat 'geld' altijd en overal een MULTIPLIER-effect
      heeft en meestal weer vele malen is uitgeleend. 'Geld', dat verdwijnt
      kan ongelofelijke gevolgen hebben. De Emergency Funding van de
      Eurozone is volledig ontoereikend en bovendien gefinancierd door vele
      'failliete' lidstaten, die nog moeten storten!

      Bij de Subprime crisis, werd de ondergang van Bear Stearns ook
      afgedaan als 'onbelangrijk', maar dat was het begin van het einde.

      Als dit misgaat, dan staan 99% van de financieele deskundigen
      IN ZIJN HEMD, want dit werd als ONDENKBAAR beschouwd.

      DS

      Verwijderen
    2. @STREETRUNNER:

      Zoek dekking. Maar : 'it's not over till the FAT LADY SINGS'
      Er kan nog van alles gebeuren....

      http://www.zerohedge.com/news/2015-06-28/varoufakis-tells-bbc-looking-imposing-capital-controls-closing-banks-ecb-freezes-gre

      DS

      Verwijderen
    3. @STREETRUNNER:

      Von Greyerz:

      a Greek default would not just lead to 320 billion euros disappearing from the system because the lending banks and institutions are all levered up to 50-times that amount. But even if we only take a figure of 20-times leverage, it would mean that over 6 trillion euros would disappear out of the system.

      Het is duidelijk, dat derivaten kunnen gaan 'schuiven', als Griekenland
      misgaat. Maar een Deflatoire Depressie is uiteindelijk VEEL
      WAARSCHIJNLIJKER dan een Hyperinflatie, want 'se' zijn
      NIET SNEL GENOEG. De pudding zakt in elkaar! (DAT is wat
      negatieve rentes ons proberen te vertellen)

      http://kingworldnews.com/greece-is-the-model-for-a-catastrophe-that-is-about-to-engulf-the-world/

      DS

      Verwijderen
  64. @

    KRAAKT CHINA? De autoriteiten zijn GESTOPT met de publicatie van het
    aantal nieuwe rekeningen bij de beurs. De mogelijke CRASH IN HET VERSCHIET
    is veel belangrijker dan de 'Sideshow' in Griekenland:

    (MAUND): MEANWHILE In #CHINA: Head-And-Shoulders TOP LOOMING Next 3 Weeks, Followed By NECKLINE FAILURE AND #CRASH

    http://www.safehaven.com/article/38101/china-crackup-the-final-trap-looms

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @DS Ter ondersteuning van wat u eerder heeft gemeld over China

    http://fd.nl/ondernemen/1109383/chinese-staatsbedrijven-vervalsen-omzet-en-winstcijfers

    Mvg
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @

    De EURO is nu DEFINITIEF VERANDERD:

    (COPPOLA): EU Negotiators Are ONLY INTERESTED In FURTHERING The EUROPEAN PROJECT, NOT In Restoring The #GREEK Economy

    http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2015/06/29/the-day-the-euro-died/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  67. @

    De ECB moet worden GEHERKAPITALISEERD door de BELASTINGBETALER:

    (ZH): #ECB's CAPITAL & RESERVES Are LESS Than The TOTAL CLAIMS On GREEK BANKS: NEGATIVE EQUITY Will Have CONSEQUENCES

    http://www.zerohedge.com/news/2015-06-28/why-ecb-suddenly-has-huge-headache-its-hands-one-chart

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Eerst tuimelt de Euro 1,5 % naar beneden en staat nu 0,73 % in de plus (eur/usd)

    Hoe kan dat ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op, dat er geen pijl is op
      te trekken. Zelfs een Referendum is onzeker. Dat kost 100 miljoen
      en om die in een paar dagen te organiseren bij een Bank Holiday
      lijkt logistiek ONMOGELIJK.

      De magische datum is 20 Juli (ECB betaling), dus er kan nog van
      alles gebeuren.

      Valuta's zijn zo volatiel, dat die niet kunnen worden beredeneerd.

      http://www.theguardian.com/business/live/2015/jun/29/greek-crisis-stock-markets-slide-capital-controls-banks-closed-live

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Vergeet ook niet, dat de EURO, vanwege QE en een negatieve rente,
      nu steeds meer wordt gebruikt als een valuta om riskantere,
      hoger-renderendere trades te financieren ('funding currency'). De
      EURO wordt gezien als 'goedkoop' en QE blijft voorlopig doorgaan,
      vooral als Griekenland blijft rommelen.

      Elk 'risk-off- gebeurtenis, dus 'negatief'' nieuws, kan POSITIEF zijn
      voor de Euro, omdat speculanten dan hun posities moeten sluiten
      en de geleende Euros moeten kopen. Dit zijn vaak gigantische
      'Carry Trades' met hoge hefbomen. Dat leidt tot heftige
      bewegingen, vooral omdat de Euro veel minder 'liquide' is dan
      de Dollar.

      Daarnaast vindt de markt, dat Griekenland maar 2% uitmaakt
      van de Eurozone economie en dat het bankwezen de Griekse
      leningen grotendeels heeft 'overgeheveld' naar internationale
      instellingen. De wereld heeft jarenlang het Griekenlandprobleem
      zien aankomen en het is dus geen koude douche.

      DS

      Verwijderen
  69. Make your choice;)
    Why Euro is up despite Greek referendum?

    Euro has gone up today, against expectation of many that today could be another black Monday for stocks and devastating for Euro.

    Euro opened sharply lower, almost 150 points down from Friday's close at 1.10 area and dropped further towards 1.095, however up sharply from there currently trading at 1.125, up almost 300 points from low.

    So what might be driving Euro higher?

    Several factors might be working behind Euro's move.

    Cash is king - European stocks are down heavily as investors run for safety and in turmoil like this cash is king. European investors are hoarding more cash ahead of the referendum, taking profits on positions. However this move unlikely to fuel Euro beyond a day or two.

    Demand from Greece - Greek government and especially Greek banks should be heavy buyers of liquidity as bank's are heavily short on cash as European Central Bank (ECB) froze liquidity assistance to max $99 billion, which is simply not enough.

    Demand for liquidity - Banks, investment funds are likely to keep additional buffers till the referendum next Sunday.

    Contrarian buyers - Buyers who are betting on that Greek crisis will end happily in spite of the referendum got the Euro cheap today.

    Greece is too small to tumble Euro - Many would like to buy Euro at cheaper levels since Greece is too small an economy with smaller debt compared to total Euro zone. So it is unlikely that jitters will last since European Monetary Union (EMU) is better prepared now in handling the crisis today compared to 2011/12. Euro, 19 nations currency bloc - European economy is broadly improving and one Greece is not enough to stumble the return of growth and demand for Euro. SNB intervention - SNB intervened in the market today in EUR/CHF pair around 1.03 area, which is beneficial to Euro. Positive comments - Positive comments from EU officials such as Mr. Moscovici and European Union president Jean Claude Juncker has helped Euro to gain. They both are hopeful of positive outcomes. Technical gap closing - Technically speaking a gap/window generally gets closed, which has occurred so far in almost all Euro based pairs

    Euro is currently trading at 1.125 against dollar. Expect high volatility and noise to persist in the market, focusing on news flow from Euro zone leaders.

    Key resistance to watch 1.125-1.127 and support lies around 1.08-1.085.gainst dollar, 0.707 against pound and 136.6 against yen. Expect high volatility and noise to persist in the market, focusing on news flow from Euro zone leaders.

    BeantwoordenVerwijderen
  70. @

    Jim Sinclair (over de ONZICHTBARE DERIVATEN!)

    (SINCLAIR): When TRUST EVAPORATES, CREDIT WILL CEASE ENTIRELY. #DERIVATIVES MUCH LARGER Than 'Everything Is WORTH'

    This you MUST understand, when trust evaporates, credit will cease entirely. Without credit, the world will stop spinning. Everything finance and many things real will be gone. The financial house cannot stand with a worthless foundation and distribution of real products will cease as the supply chain breaks. Over $1.4 quadrillion in derivatives is a larger number than "everything is worth" …not to mention far larger than the money supplies to settle the trades or put up the margin. You see, "putting up the margin" will equate to 100% of all these contracts because in default …notional and real value are one and the same! Settlement is not an option! It is this $1.4 quadrillion margin call that hangs over the entire system each and every day. Margin calls are almost never issued into calm. They are almost always issued into panics and by definition ALWAYS at the wrong time!

    I have said all along and stand by my statement "when this thing gets lit, it will only take 48 hours to engulf everything". If this is truly the "beginning of the ending sequence", many markets will go no bid while a couple will go no offer!

    http://www.jsmineset.com/2015/06/27/beginning-of-the-ending-sequence/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @

      (SINCLAIR): OUTRAGEOUS OTC #DERIVATIVES Could Cause A POTENTIAL NUCLEAR FINANCIAL REACTION. A FINANCIAL SUPER NOVA!

      MEE EENS. Het allergrootste gevaar voor de wereldeconomie.
      Is vaak 50% van de winst voor vele financieele firma's. 'Het zal
      mijn tijd wel uitduren' !

      http://www.jsmineset.com/

      Highlights:

      · JPM and Citi are still competing for top derivative gambler at about $56 Trillion each
      · At table 2, tiny Morgan Stanley has a derivative book of $35.2 Trillion
      · At graph #12, (other) precious metals derivatives (i.e. silver) jumped from about $22.4 Billion in Q4'2014 to about $75.6 billion in Q1'2015
      · At table 9, Citi's (other) precious metals derivatives (i.e. silver) jumped from about $3.9 Billion in Q4'2014 to about $53 billion in Q1'2015!

      http://www.occ.gov/topics/capital-markets/financial-markets/trading/derivatives/dq115.pdf



      DS

      Verwijderen
  71. ......'Het zal mijn tijd wel uitduren' ! .....

    Wilt u dit toelichten aub?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Degenen, die betrokken zijn bij de derivatenhandel, zijn zich ervan bewust,
      dat het dansen is op een vulkaan. Zij hopen, dat alles goed blijft gaan,
      totdat zij van het toneel zijn verdwenen. Natuurlijk zullen zij aan de
      buitenwereld nooit laten blijken, hoe explosief de situatie wel is. Maar
      zelfs een leek kan zelfs zijn conclusies trekken. Warren Buffett
      waarschuwde al in een vroeg stadium ('weapons of mass destruction'),
      er zijn talloze faillissementen al het gevolg geweest van Derivaten, en
      wat heel erg opvalt is, dat die exponentieele groei NIET kan stoppen,
      want dan gaat die in zijn achteruit en is alles OPEENS foetsie. Daarom
      hebben de Amerikaanse grootbanken hun derivatenposities ook
      ondergebracht bij de FDIC, ondanks luid protest. Nu draait de
      belastingbetaler ervoor op (maar HOE?).

      DS

      Verwijderen
  72. Gaat Griekenland zich aan sluiten bij de BRICS-landen...?!

    http://sputniknews.com/business/20150625/1023833030.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wie weet, valt Syriza op zijn zwaard bij het Referendum, als het
      'JA' wordt. Want dan komen er nieuwe verkiezingen. Het is
      onwaarschijnlijk, dat het stel van communistische apparatchiks
      terugkeert in de regering.

      Maar zelfs als de toenadering tot Rusland wordt versterkt, dan
      valt daar weinig te halen! De Russen zijn ook niet stom.

      Verder is de BRIC-bank een verzameling van tegengestelde
      belangen, die een onduidelijke toekomst tegemoet gaat.
      De term BRIC is niet anders dan: Bloody Ridiculous Investment
      Concept.

      DS

      Verwijderen
    2. Tja, het lijkt er toch op dat de BRIC-bank zich serieus ontwikkelt.

      http://thebricspost.com/brazil-picks-its-imf-envoy-as-brics-bank-vice-president/#.VZVOMxPtmkp

      Verwijderen
  73. @

    Het einde van de EUROZONE is heus niet het einde van de wereld!

    (VARIANT)(!):ON THE EURO BREAKUP. During Past Century, 69 Countries Have EXITED CURRENCY AREAS With LITTLE VOLATILITY

    "Like the gold standard, the euro forces adjustment in real prices and wages instead of exchange rates. [..] So long as periphery countries stay in the euro, they will bear the burdens of adjustment and be condemned to contraction or low growth. Countries that left the gold standard returned to growth, and countries that leave the euro will grow again."

    "The mechanics of a currency breakup are surprisingly straightforward; the real problems for Europe are overvalued real effective exchange rates and extremely high debt"

    "European countries could default without leaving the euro, but only exiting the euro can realistically restore competitiveness."

    "In a country as politically troubled as Greece (and with serious problems with tax evasion) it may be difficult to avoid monetizing the debt, potentially generating hyperinflation."

    http://blog.variantperception.com/2015/06/29/a-primer-on-the-euro-breakup-3/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  74. De wereld staat machteloos tegen de volgende crisis...

    https://www.doijerkalff.nl/marktnieuws/de-wereld-staat-machteloos-tegen-de-volgende-crisis/2015/06/29/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Borio van BIS waarschuwt al jarenlang, vooral om zich 'in te dekken'.
      De Centrale Bankiers zelf deinsen er echter voor terug om
      verantwoordelijk te worden voor de 'schok', als het rentebeleid
      zou 'mormaliseren'. Niemand wil de schuld krijgen van de volgende
      recessie, want er is maar een enkeling, die moedig kan zijn.

      Natuurlijk komt er eens een einde aan door schuld gedreven groei.
      NA de CRASH. Na de depressie in de jaren '30, duurde het een
      generatie, voordat schuld weer werd geaccepteerd.

      MOSLIMS (een kwart van de wereldbevolking) hebben kennelijk al
      een streepje voor. Bij hen wordt schuld allang als een zonde
      beschouwd:

      “The soul of the believer is suspended because of his debt until it is paid off.” Narrated by al-Tirmidhi (1078).

      http://islamqa.info/en/71183

      DS

      Verwijderen
  75. Borio's club zei gisteren ook dit: Obligatie-ETFs beloven continue verhandelbaarheid, maar dragen mogelijk bij aan de wereldwijde liquiditeitsillusie.
    Die zorg uit de Bank of International Settlements (BIS) in haar dit weekend gepubliceerde jaarrapport.

    BeantwoordenVerwijderen
  76. @

    GRIEKENLAND BUIGT VOOR DE TROIKA, die alle kaarten in handen heeft.
    GEEN Referendum.

    Einde van Tsipras?

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24219997/___Tsipras_buigt_voor_Europa___.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Het referendum gaat wel door...dus is er nog veel onduidelijkheid wat de toekomst van Griekenland ( EU ) zal zijn.

    http://www.zerohedge.com/news/2015-07-01/equities-soar-tsipras-said-ready-accept-most-expired-bailout-offer-european-response

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Update:

      • FT report: Tsipras "prepared to accept all bail-out conditions"
      • New poll shows "no" vote support at 57pc, but gap is shrinking
      • Eurogroup to hold call on Greek plans for two-year loan at 4.30pm
      • Greece defaults on the IMF after launching 11th hour attempt to agree new rescue deal
      • Greek debt crisis: In Athens, scavenging from bins has become a way to survive


      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11709868/Greece-crisis-defaults-IMF-live.html

      DS

      Verwijderen
  78. Het aflossen van schulden middels nieuwe schulden ( leningen ) lijkt voorlopig worden voortgezet. Het is allang bekend dat Griekenland nooit maar dan ook nooit zijn schulden zal kunnen afbetalen. Ben benieuwd hoe lang de Griekse doodlopende weg overeind wordt gehouden door de mafkezen in Brussel.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24215234/__LIVEBLOG_Crisis_Griekenland__.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Schulden worden zelden afgelost of afgeschreven. Totdat schulden
      verlengen natuurlijk moeilijker wordt, als het vertrouwen bij de Crediteur
      vervliegt. Griekenland is gewoon het eerste Europese land, dat tegen
      een muur botst. Er zijn nog talloze straatarme Europese landen, die
      hetzelfde lot zullen ondergaan. Zonder de ECB, zouden ze allang
      elk vertrouwen hebben verloren. Maar de ECB krijgt een NEGATIEF
      vermogen, als 300 miljard aan Griekse leningen in rook opgaat.
      Ben benieuwd, hoe de rest van de Eurozone een belastingverhoging
      opvat om die ECB te herkapitaliseren. Wat slechts tijdelijk helpt,
      totdat het VOLGENDE land aan de beurt is.

      DS

      Verwijderen
  79. @

    AMBROSE: On GREECE

    This default is doubly shameful given that the original IMF-Troika loan in 2010 was not intended to save Greece. The extra debt was imposed on an already bankrupt Greek state to buy time for the euro, against Greek interests.

    Leaked documents leave no doubt that the real purpose was to save monetary union and the European banking system - and to avert a “Euro-Lehman”, in the IMF’s own words - at a time when the eurozone had no defences against contagion.
    Worse, the bitter showdown has made brutally explicit what many long suspected, that sovereign democracies count for nought when push comes to shove in Euroland.

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11712098/Europe-has-suffered-a-reputational-catastrophe-in-Greece.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  80. @

    Dit verbitterde eindspel is HEEL GEVAARLIJK voor ALLE betrokkenen:

    (STIGLITZ)(!): I Can Think Of NO DEPRESSION, Ever, That Has Been SO DELIBERATE As The One In #GREECE. EU=DEMOCRACY?

    http://www.theguardian.com/business/2015/jun/29/joseph-stiglitz-how-i-would-vote-in-the-greek-referendum?CMP=share_btn_tw

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  81. De wereldwijde onhoudbare schulden worden meer en meer zichtbaar...

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/why-the-puerto-rico-debt-crisis-is-such-a-huge-threat-to-the-u-s-financial-system#disqus_thread

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het verschil tussen Puerto Rico en Griekenland is, dat P.R. noch de
      Dollar noch Amerika dreigt te verlaten. Maar het is momenteel niet
      in staat om haar schulden te herstructureren, omdat het (nog) geen
      Amerikaanse Staat is, die zijn toevlucht kan zoeken in Chapter 9.
      Elke lokale Amerikaanse overheid kan dus een echt faillissement
      afwenden (zoals Detroit), door haar schuld draagbaarder te maken,
      want een Federale redding van Washington is uitgesloten.

      De oplossing is om deze Chapter 9 status TOCH te verlenen en
      daarvoor is goedkeuring nodig van het Congress. Deze goedkeuring
      is nodig, omdat anders de rentekosten van de Amerikaanse overheden
      de pan zullen uitrijzen.

      Had Griekenland maar de mogelijklheid om ZELF haar schuld-
      herstructurering DOOR TE DRUKKEN! Dat is namelijk de enige
      mogelijkheid om de Eurozone te handhaven. Want straks is de rest
      van Zuidelijk Europa aan de beurt (Portugal!). Zonder een Chapter 9,
      is elke monetaire unie GEDOEMD TE MISLUKKEN.

      DS

      Verwijderen
  82. Geheel mee eens!

    http://www.nytimes.com/2015/06/29/opinion/paul-krugman-greece-over-the-brink.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het is inderdaad heel duidelijk, dat de TROIKA erop uit is om de
      economische depressie in Griekenland NOG ERGER te maken,
      zodat het land in paniek kiest voor een andere regering.

      Sommigen hebben het lef om te beweren, dat Griekenland aan het
      eind van 2014 'aan de betere hand' was, met een 'primary' surplus,
      alsof het beleid van de Troika een succes is geweest! Tja, waarom
      zetten we dat beleid niet voort, waardoor de werkeloosheid kan
      stijgen van 25 naar 50%. Zulke beleidsmakers VERDIENEN het
      lid op de neus te krijgen!

      Schuldherstructurering is de ENIGE oplossing en KOMT TOCH.
      OOK bij Duitsland ZELF (Herkapitalisatie van de Duitse banken
      zou 20% van haar BNP kosten!).

      Door Griekenland nu verder in de afgrond te trappen GARANDEERT
      dat het einde van de Eurozone. Een monetaire 'unie', gebaseerd op
      ANGST, EINDIGT VANZELF.

      DS

      Verwijderen
    2. @

      Het IMF geeft ZELF toe, dat het zo NIET verder KAN!

      (IMF): #GREECE Will Need To Be Given A SUBSTANTIAL WRITEDOWN On Its DEBT MOUNTAIN (IMF's OWN Debt Analysis!)

      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11713944/Greece-needs-another-50bn-to-prevent-bankruptcy-and-will-not-survive-without-massive-debt-relief-admits-IMF.html

      DS

      Verwijderen
  83. @

    GOUD bereikte een nieuw laagtepunt in de laatste 3 1/2 maanden en de
    2-jarige titanenstrijd rond het $ 1200 niveau lijkt te worden VERLOREN.
    Als het niet stand kan houden binnen $ 1140 tot $ 1160, dan is een
    PANIEKDALING naar $ 800 - $ 1000 te verwachten. Zelfs de Griekse
    crisis maakte NIETS uit.

    Fysiek GOUD BLIJFT daarom een VERZEKERING ongeacht de prijs, zoals
    al jarenlang gesteld. Het is een noodzakelijk APPELTJE VOOR DE DORST.
    En het is nog mooi ook!

    http://www.kitco.com/charts/popup/au1825nyb.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  84. @

    GRIEKENLAND KAN ZELF EUROS DRUKKEN ('Y' biljetten), wat in het verleden
    ook door Ierland werd gedaan:

    (MARKETORACLE): #GREECE DOES HAVE A NUCLEAR OPTION: It Has PRINTING PRESSES, That Can PRINT EUROS, Marked With 'Y'

    http://www.marketoracle.co.uk/Article51289.html

    Dus voorlopig is Exit uit de EURO NIET AAN DE ORDE!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ DS: 'GRIEKENLAND KAN ZELF EUROS DRUKKEN'

      Alle Euro-landen kunnen zelf 'Euro's drukken' en de GIIPSFA landen hebben dat in de laatste 8 jaar ook gedaan. Via TARGET2 kunnen ze rekeningen in de andere landen betalen, maar niet voldoen bij de ECB. Daar loopt het TARGET2 saldo dan door op. Daarom hadden Finland, Nederland en Duitsland zo veel te vorderen vand e ECB in de Euro-crises van een aantal jaren geleden. Het moet zover ik geinformeerd ben toegestaan worden door de ECB-raad waarin de genoemde 3 landen in de minderheid zijn. Dit is de grootste constructiefout van de Euro. In de VS leidde de gelijke fout in de 19e eeuw tot de dramatische VS Burgeroorlog. Na deze oorlog heeft de VS de fout gerepareerd en moeten de FED-districten een keer per jaar de TARGET saldo afrekenen in echte assets of geld. Dit is de degelijkheid van de VS-$ ( en omdat Europa het weer beter wist en het niet zo georganiseerd heeft als de VS, de nachtmerrie van de Euro.)

      GL

      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      De Griekse Centrale Bank kan EUROS 'drukken' via de ELA, maar ook
      via de drukpers. Er zijn weliswaar 'regels', maar er kan gewoon 'gedrukt'
      worden al naar gelang de behoefte, zolang men niet te nauw kijkt.
      Nood breekt wet.

      De 'illegale' geldcreatie van Joegoslavie in de jaren '90, ligt nog vers
      in het geheugen: In slechts 4 maanden ontstond 's werelds GROOTSTE
      hyperinflatie aller tijden, omdat de controle over de geldhoeveelheid
      totaal werd verloren. Servie, Montenegro, Kosovo, etc, stoorden
      zich niet meer aan de regels van de Joegoslavische 'ECB'.

      Wat trouwens nog belangrijker lijkt is de positie van Amerika. Die
      zal een compromis DOORDRUKKEN, want de geopolitieke
      consequenties van een 'Grexit' zijn onaanvaardbaar. Vergeet niet,
      dat het Amerika, NIET Europa was, die orde op zaken stelde in
      de Balkans. Als het erop aan komt, dan heeft Europa, net zoals
      Japan, NIETS te vertellen, want de Amerikaanse troepen zijn
      NOOIT vertrokken.

      DS

      Verwijderen
    3. @ DS: Servie, Montenegro, Kosovo, etc, stoorden
      zich niet meer aan de regels van de Joegoslavische 'ECB'.

      En wat heeft zich in de jaren daarna afgespeeld? Een hele bloedige burgeroorlog (net als in de VS) waarbij honderduizenden buren elkaar uitgemoord hebben......nog geen 20 jaar geleden......1300-1500 km vanaf Utrecht .......omdat ze tot een ander geloof, cq. cultuur behoorden.

      De VS heeft in de laatste 100 jaar al vaak in Europa ingegrepen. Mbt. de WOII heeft het niet kunnen verhinderen dat er 60 miljoen mensen gestorven zijn en het hele continent een groot disaster was.
      Net zoals in het Midden-Oosten waar de VS zijn strategie gewijzigd heeft in de afgelopen jaren (vanwege oliebelangen?) kan de VS misschien toch opeens voor een andere strategie kiezen. Bv. een scenario als: De orthodoxe landen aan 'Rusland schenken' incl. Hongarije. Maar focussen op Turkije? Turkije wordt een centraal punt voor olie en gasbelangen en is een groeiende economie met jonge bevolking. Europa is een snel vergrijzend declining continent met grote schulden.
      Rusland en de VS komt beide een grote oorlog niet uit?

      GL

      Verwijderen
  85. Did The IMF Just Open Pandora's Box...

    http://www.zerohedge.com/news/2015-07-02/did-imf-just-open-pandoras-box




















    BeantwoordenVerwijderen
  86. Het is een gigantische puinhoop, pfff.

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/02/euro-krise-iwf-analyse-zeigt-desaster-von-historischem-ausmass/


    BeantwoordenVerwijderen
  87. @

    De EUROPESE COMMISSIE probeerde de publicatie van het IMF-rapport
    TEGEN TE HOUDEN, maar AMERIKA DRUKTE HET DOOR. Het is nu
    duidelijk, dat de Troika NIET MEER 1 front vormt, want ook de ECB steekt
    haar verschil van mening met de EC niet meer onder stoelen of banken.
    Vanaf NU, maakt AMERIKA de dienst uit, NIET de EUROGROEP

    (REUTERS): Thanks To AMERICA, The IMF #GREECE DEBT SUSTAINABILITY Report Was Published ANYWAY (SALUTE Them For It!)

    http://www.reuters.com/article/2015/07/03/us-eurozone-greece-imf-idUSKCN0PD20120150703

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  88. Uiteindelijk speelt dit de Grieken in de kaart en is de vraag groot hoe goed en eerlijk een kleine elite ons bestuurt. Welke geheimen zijn nog meer verborgen in dit verhaal.
    Ik vrees dat er nog een beerput van andere onfrisse zaken open kan komen als de echte waarheid verteld wordt (Spanje, Frankrijk, Italie etc)
    streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Juiste veronderstelling! Niets is wat het schijnt. Voorop staat het
      behoud van de Eurozone en van het 'systeem', dus leugentjes om
      bestwil, 'little white lies', zijn gerechtvaardigd!

      Dus Griekenland zou destijds 'gelogen' hebben over haar begroting, etc?
      Kom nou, natuurlijk waren vele experts op de hoogte. Maar Griekenland
      MOEST erbij, vanwege geopolitieke redenen en mag er daarom ook
      NIET uit.

      Het wantrouwen onderling in de Eurozone is ENORM. Dus het streven
      naar 'alles samen delen' (volledige integratie) BLIJFT een
      onbereikbare droom. Mocht men het toch proberen door te drukken,
      dan is dat het Einde van het Verhaal.

      JUNCKER zei zelf enige jaren geleden, dat er af en toe gelogen
      moest worden!

      DS

      Verwijderen
    2. Inderdaad, een beerput waarin keiharde leugens werden/worden gehanteerd richting Griekenland en het wereldwijde publiek.

      " This Is Why The Euro Is Finished. "

      http://www.zerohedge.com/news/2015-07-04/why-euro-finished

      Verwijderen
  89. Griekse burgers zijn reeds tot op het bot uitgekleed en worden nu ook van hun schamele spaargeld beroofd. Walgelijk..!!

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/kommentarliste/?com=134426

    BeantwoordenVerwijderen
  90. De MSM ( schoften ) geven geen aandacht aan de humanitaire ramp die in Griekenland allang gaande is. Hartverscheurend is de situatie voor burgers in Griekenland! Zij zijn degenen die moeten bloeden voor hun monetaire crisis die zij niet hebben veroorzaakt..!

    http://stopdebankiers.eu/huilende-griek-ik-wilde-alleen-maar-mijn-120-euro-hebben/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zijn de Griekse burgers dan niet verantwoordelijk voor de al die jaren dat zij
      gestemd hebben voor de diverse regeringen en zelf hartstochtelijk meegedaan hebben met belastingontduiking etc?? Zelfs deze linkse regering durft de superrijken niet aan te pakken.

      Verwijderen
    2. Het zijn m.n de superrijken die geen belasting betalen. Geldt niet uitsluitend voor Griekenland maar gebeurt ook in andere landen...!

      Verwijderen
    3. http://stopdebankiers.eu/het-echte-verhall-waar-de-griekse-miljarden-steun-is-gebleven/

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Meer dan 1 miljoen Grieken MET EEN BAAN moeten soms maanden
      wachten op hun salaris. Voor velen is een MOESTUINTJE een
      noodzakelijkheid. De HELFT van de gezinnen is afhankelijk van
      een PENSIOENINKOMEN, wat onzekerder is geworden.

      Vele andere en potentieele lidstaten van de EU hebben het net zo
      moeilijk. Hoe is het mogelijk, dat men OOIT dacht, dat iedereen
      voor elkaar opdraait? Deze 'UNIE' is altijd een illusie geweest.

      DS

      Verwijderen
  91. Schuldsanering voor Griekenland, andere landen in de EU zullen daardoor ook om schuldsanering vragen cq eisen. Gaat de euro uiteindelijk ten onder..?!

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/04/griechenland-usa-rufen-den-zahltag-fuer-europa-aus/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ook andere zwakke lidstaten zullen ZEKER schuldafstempeling eisen,
      want bij 50% jeugdwerkeloosheid zijn het de NIEUWE politieke
      bewegingen, die de toekomst zullen bepalen. Mocht dat om
      begrijpelijke redenen worden geweigerd, dan accepteert men
      GRAAG het faillissement BUITEN de Eurozone.

      DS

      Verwijderen
  92. @DS Hier gaat echt iets heel erg mis....

    https://twitter.com/resourcerer/status/616144793593364480

    M.v.g., Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      DEMOCRATIE SNEUVELT, zodra de tijden moeilijker worden. Men kan
      zich eenvoudigweg niet voorstellen, hoe moeilijk die wel zouden
      kunnen worden.

      Er zijn al talloze landen (zoals Egypte, etc), waar je niet meer voor de
      lol op vakantie zou willen gaan, vanwege een nieuwe dictatuur. Triest.

      DS

      Verwijderen
  93. @

    DE GROTE BLOEDNEUS. Het 'ondenkbare' staat te gebeuren. GEEN
    analist had dit DURVEN geloven.

    Hardliners within the party - though not Mr Varoufakis - are demanding the head of governor Stournaras, a holdover appointee from the past conservative government.
    They want a new team installed, one that is willing to draw on the central bank's secret reserves, and to take the provocative step in extremis of creating euros.
    "The first thing we must do is take away the keys to his office. We have to restore stability to the system, with or without the help of the ECB. We have the capacity to print €20 notes," said one.
    Such action would require invoking national emergency powers - by decree - and "requisitioning" the Bank of Greece for several months. Officials say these steps would have to be accompanied by an appeal to the European Court: both to assert legality under crisis provisions of the Lisbon Treaty, and to sue the ECB for alleged "dereliction" of its treaty duty to maintain financial stability.
    Mr Tsakalotos told the Telegraph that the creditors will find themselves be in a morally indefensible position if they refuse to listen to the voice of the Greek people, especially since the International Monetary Fund last week validated Syriza's core claim that Greece's debt cannot be repaid.

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11719688/Defiant-Greeks-reject-EU-demands-as-Syriza-readies-IOU-currency.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  94. Maar denkt u niet dat we nu toch akkoord gaan sluiten?
    Politici zijn doodsbenauwd dat het fout gaat. Deze uitslag is een kans om schuldafstempelimg bespreekbaar te maken. Zelfs in Duitsland en Nederland.
    Risico is anders totale jiteenvallen van Noord Zuid
    Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Een DEAL met deze regering komt alleen door druk van buitenaf, zoals
      van Amerika. Een nieuwe deal met schuldafstempeling kan onmogelijk
      door de Bundestag. Gabriel, van de oppositionele Socialisten, windt er
      geen doekjes om: hij will GREXIT, laat staan de regeringspartijen CDU/CSU.

      Geheel Zuid-Europa wil straks OOK schuldafstempeling. Dat is
      NIET tegen te houden.

      De EURO was geweldig positief voor Noord en een ramp voor Zuid.
      Nederland heeft een gigantisch overschot op de lopende rekening van
      10% van het BNP. Van Duijn is daar 'trots' op. Welnu, geniet er nog
      even van! Want straks staat de nieuwe Gulden 20 tot 30% hoger en
      dan krijgt ook Nederland de rekening gepresenteerd.

      Dit is het begin van het EINDE van een ONMOGELIJKE monetaire unie.

      DS

      Verwijderen
  95. " Die Lawine rollt: Die Euro-Zone steht vor dem Zerfall "

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/06/die-lawine-rollt-die-euro-zone-steht-vor-dem-zerfall/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      MEE EENS. Men onderschat nog steeds, dat hier sprake is van een
      REVOLUTIE tegen MACHTSMISBRUIK. Onderschat daarom ook niet
      PODEMOS in Spanje (waar ze al een grote stem hebben in Madrid en
      Barcelona).

      Wir erleben den Anfang vom Ende der Euro-Zone. Es wird Generationen brauchen, bis sich Europa von diesem Schock erholt. Die Griechen haben ein Machtwort gesprochen. Es wird für sie sehr schmerzhaft sein. Der Preis, den sie für die Wiedererlangung ihrer „Würde“ erlangen, wird gewaltig sein. Doch die Euro-Retter, die nun die Parole ausgeben, dass eine Ende mit Schrecken besser sei als ein Ende ohne Schrecken, irren sich gewaltig: Der Crash in Griechenland ist die neue Blaupause für alle anderen Staaten. Die Ansetzbewegungen werden zum Mainstream. Das Gesicht Europas hat sich verändert. Es wird nichts mehr so sein wie zuvor. Ein Ende mit Schrecken – das ist naiv, das ist das Pfeifen im Walde. Wir erleben kein Ende, sondern eine Wende. Die Illusionen verfliegen. Der Schrecken bleibt.

      DS

      Verwijderen
  96. In Amerika is de schuldenberg eveneens dramatisch...!

    https://ricochet.com/athens-on-the-potomac/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Jawel, maar Amerika heeft haar eigen valuta. Dat kan nog een hele tijd
      goed gaan, zie Japan. Maar Amerika heeft in het verleden bewezen
      NIET terug te schrikken voor harde maatregelen, zodra haar eigen lot
      op het spel staat.

      DS

      Verwijderen
  97. @

    (BERSHIDSKY): If #GREECE Succeeds In Getting More Money Out Of EUROPE, Then DECISIONS Are POLITICAL, NOT RULE-BASED

    'Kick them out':

    This clear case of moral hazard is also dangerous to vulnerable countries inside the EU such as Spain, whose government, like the east Europeans, favors a tough line on Greece. A Tsipras victory would encourage similar populist forces in other southern European countries and give voters a reason to back them.

    You can vote your debts away, as many countries have done by supporting governments that subsequently defaulted. You shouldn't be able to vote for other people to pay you more.

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-07-06/greeks-have-voted-now-kick-them-out

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  98. @

    's Werelds GROOTSTE DEPRESSIES:

    http://uk.businessinsider.com/the-worst-gdp-collapses-since-1870-2015-7?r=US

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  99. @

    Schuldafstempeling en faillissement zijn straks AAN DE ORDE VAN DE DAG:

    (ROGOFF)(!): #IRELAND Should Be Among A Number Of Countries, That SHOULD RECEIVE A SIGNIFICANT #DEBT WRITE-DOWN

    http://www.independent.ie/breaking-news/irish-news/debt-writedown-for-ireland-urged-31352691.html


    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  100. Indien schuldsanering aan Griekenland wordt toegestaan is uiteraard het hek van de dam binnen de EU....
    Intussen blijft Tsipras met Putin ( BRIC ) in gesprek.
    Er komt m.i nimmer een overeenkomst tussen Griekenland en de EU.
    Gaat Tsipras daarom zijn heil elders zoeken, bij de BRICS-landen?!
    Het worden zeer spannende tijden!

    http://en.europeonline-magazine.eu/sidebartsipras-putin-discuss-greek-referendum-against-economic-austerity_401059.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Rusland is het toonbeeld van echte democratie en onafhankelijke
      rechtspraak? Tja, eens communist, altijd communist. Net zoals
      bij een secte; je komt er nooit meer uit. Ieder zijn overtuiging, hoor,
      het is een vrije wereld. En dan die BRIC-landen, waar corruptie
      (Petrobras, etc!) de gewoonste zaak van de wereld is. Soort zoekt
      soort?

      Een ding is zeker: de onzekerheid neemt met de dag toe. Elke
      deal is TIJDELIJK.

      DS

      Verwijderen
  101. Want straks staat de nieuwe gulden 20-30% hoger.
    Is het in dit verband ook raadzaam dollars gedeeltelijk weer om te ruilen voor euro"s, om er straks bij te zijn of zie ik een groot risico over het hoofd?

    groet,

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Omwisseling van Dollars in Euros is NIET aan te raden.

      Niemand weet zeker, hoe het Europroject ter ziele gaat. Het kan best
      zijn, dat bezitters van Euros en ook van Euro-obligaties opeens
      19 VERSCHILLENDE VALUTA's in de maag gesplitst krijgen.
      Het merendeel van die 'nieuwe' valuta's staan dan aanzienlijk lager
      dan de 'nieuwe' Gulden of Deutschmark.

      Bovendien is het zo langzamerhand duidelijk, dat Europa overgaat
      tot kapitaalcontroles, bank holidays, bank bail-ins, etc. ZONDER
      ENIGE SCHROOM. Griekenland en Cyprus waren het voorspel.

      Probeer zulke praktijken in Amerika er maar eens door te krijgen!
      De ene hoorzitting na de andere zou volgen en de betreffende
      beleidsmakers zouden worden aangeklaagd ook.

      DS

      Verwijderen
  102. In de link ( onderaan ) wordt beweerd dat Varoufakis gedwongen moest opstappen. Volgens Nieuwsuur is Varoufakis een briljante man.
    Uiteraard paste hij niet in de EU-kliek en stapt nu na 5 maanden ministerschap gedwongen op.
    Maar Einstein gaf het reeds aan:

    " Om een lid van onbesproken gedrag van een kudde schapen te zijn, dient men eerst en vooral schaap te zijn."

    Albert Einstein.

    http://uk.businessinsider.com/report-yanis-varoufakis-got-kicked-out-for-saying-greece-could-introduce-a-parallel-currency-2015-7

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Jammer. Briljant en recht voor zijn raap. Geen team player, dus toch
      kwetsbaar. Met hem viel ook niet te onderhandelen. Het werd de
      ene confrontatie na de andere. Uiteindelijk zal de volgende
      schuldafschrijving van Griekenland aan hem te danken zijn. Want
      zelfs het IMF (en Amerika) waren het met hem eens.

      DS

      Verwijderen
  103. @DS Een vriend vroeg aan mij of dit een goede belegging is:

    https://www.windsharefund.com/

    Graag uw mening.

    p.s. Heeft u mijn donatie in een misschien ongebruikelijke vorm (Bol.com) ontvangen?


    Vele groeten, Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Dit is voor de liefhebbers, die de onzekerheden kunnen accepteren van
      rendement (NIET gegarandeerd), verhandelbaarheid (slechts 1 partij),
      naast de politieke (subsidies), technische (veel windenergie
      functioneert beneden de verwachting) en esthetische ('not in my
      backyard') obstakels.

      Uw donatie is net ontvangen. Bedankt! De Suggesties volgen per
      ommegaande

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS Hartelijk bedankt voor uw uitleg.

      Hartelijke groet, Rob

      Verwijderen
  104. " Vijf jaar voorgelogen over Griekenland "

    https://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32744_vijf_jaar_voorgelogen_over_griekenland/

    BeantwoordenVerwijderen
  105. @

    CHINA OVERSCHADUWT GRIEKENLAND. Grondstoffenprijzen, vooral Olie,
    SCHERP TERUG. Handel in 26% van de Chinese aandelen OPGESCHORT
    (Waarom is de beurs nog niet DICHT?) De BEARmarkt in Goud en Zilver
    begint aan zijn VOLGENDE, heftige fase (Margin Calls!). Dit riekt naar
    een herhaling van Wall Street in 1929 (waarna de DEPRESSIE volgde).

    The Greece debt crisis has overshadowed important economic developments in China recently. China’s stock market is now down nearly 30% in just three weeks’ time, with the Chinese government trying to stem the tide of selling pressure. China economic data released in recent weeks has been mostly downbeat. Keep a close eye on China news in the coming weeks. It’s likely that upcoming economic developments in China will have more worldwide markets significance than will developments in Greece. Copper prices plunged Monday on China economic worries. China is the world’s largest raw commodity importer. China’s economic worries have already spilled over into Australia, as the Australian dollar has plunged to a six-year low versus the U.S. dollar this week.

    http://www.kitco.com/news/2015-07-07/Gold-Down-on-Bearish-Charts-Outside-Markets.html

    GOUD lijkt een waterval:

    http://www.kitco.com/charts/livegold.html

    http://www.zerohedge.com/news/2015-07-07/gold-silver-slammed-massive-volume-margin-calls-mount

    #CHINESE STOCKS BOOM - BUST Was LAST-DITCH Attempt To TURN DEFLATIONARY TIDE, Which Will NOW ENGULF ENTIRE WORLD

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-07/chinese-trading-halts-freeze-1-4-trillion-of-shares-amid-rout

    DS


    BeantwoordenVerwijderen
  106. @

    HISTORISCHE TIJDEN! (Pas op, AANDELEN. Zie China)

    De HAUSSE in de TLT ( $ 120 ) lijkt aan zijn VOLGENDE FASE te beginnen,
    met een potentieele nieuwe TOP van $ 150.-

    http://finance.yahoo.com/echarts?s=TLT+Interactive#{"range":"10y","allowChartStacking":true}

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  107. @

    Juist! Als een lidstaat opeens geen extra geld kan krijgen van de Centrale
    Bank, dan KAN dat ANDERE lidstaten OOK overkomen. Vele lidstaten
    zullen straks bibberen, als er tegenwind is:

    (GROSS): #EUROZONE Certainly AT RISK HERE In Terms Of Arrangement With #ECB, Which MAY REFUSE ADDITIONAL CREDIT To Its Members

    http://www.valuewalk.com/2015/07/bill-gross-greece/?utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_content=559bf7c604d30164f4000001&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  108. @

    Hier is de druk van AMERIKA (WEIGERT om nog langer toeschouwer te zijn):

    European leaders have made the crisis worse by their mismanagement. Now it’s incumbent on them to end the threat to the eurozone by saving a small, paralyzed country.

    They compounded the problem by demanding that the country cut spending and raise taxes. That depressed a weak economy and drove up unemployment, making growth and increased revenues impossible. In their most recent proposal, Greece’s creditors sought even more cuts to already modest government pensions, which would lead to further economic contraction.

    Ms. Merkel, the most powerful political leader in Europe, now has to decide whether she is willing to risk the stability of the European Union, consign Greece to economic depression and threaten global financial markets, or do the rational thing at this critical moment.

    (NYT): For EUROPE's Sake, KEEP #GREECE In The #EUROZONE. Creditors Only PARTIALLY Restructured The Debt In 2012

    http://www.nytimes.com/2015/07/07/opinion/for-europes-sake-keep-greece-in-the-eurozone.html?ref=opinion&smid=tw-nytopinion&_r=0

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  109. @

    Professor STIGLITZ (NOBEL PRIJS):

    Joseph Stiglitz

    Greece had the biggest & fastest fiscal consolidation among the advanced European economies in the aftermath of the global financial crisis

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  110. @

    Hier staat, wat er ECHT gebeurde, VOORDAT het referendum werd aangekondigd,
    welke Tsipras dacht te VERLIEZEN:

    Yet 15 of the 18 governments now sitting in judgment on Greece either back Germany's uncompromising stand, or are leaning towards Grexit in one form or another. The Germans are already thinking beyond Grexit, discussing plans for humanitarian aide and balance of payments support for the drachma.

    Washington might start to turn its back on Nato in disgust, leaving Germany and the Baltic states to fend for themselves against Vladimir Putin's Russia, a condign punishment for such loss of strategic vision in Greece.

    (AMBROSE)(!): U.S. Is Bringing Its IMMENSE DIPLOMATIC POWER TO BEAR On EU To PUT #GREECE Toward DEBT SUSTAINABILITY

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11724924/Europe-is-blowing-itself-apart-over-Greece-and-nobody-can-stop-it.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  111. @

    Het wordt nu ECHT serieus, ondanks alle sussende woorden van de
    bekende spreekbuizen (wat geen verrassing is!):

    GAVEKAL (!!): A DEFLATIONARY SHOCK

    Gavekal: a deflationary shock is unfolding (!)

    IMF will take haircut, may need to ask shareholders for fresh infusion. US will never approve this (veto). IMF will not have firepower for next crisis.
    ECB: Greek bagholder. Default will wipe out ECB capital base. Unsure whether they can operate with negative equity. Bundesbank will not fund, funding other countries with German tax payer money is prohibited by German constitution
    EFSF etc have holdings in Greek, Spanish & Portuguese paper - lawsuits to follow from bondholders vs governments in case of asset impairment? Tax hikes & spending cuts could follow.

    I would advise investors to start extending the duration of their US bond positions.

    http://gavekal.com/c/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  112. zitten we niet te veel naar het zuiden van EU te kijken, terwijl de echte schok nu in China plaatsvindt? Ik heb nooit eerder gehoord dat bedrijven de notering in hun aandelen zelf stoppen zoals daar en nog gaat de beurs procenten omlaag (ik denk omdat de mensen willen verkopen en geld geleend hebben om de aandelen aan te kopen. Lijkt vanuit hier wat op beurskrach 1929 VS. Hoor graag ook uw mening streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen