Translate

dinsdag 28 november 2017

DE TIKKENDE TIJDBOM


DE TIKKENDE TIJDBOM

Wat een opwindende tijd. Zelden heeft de wereld zo’n goede beleggingsperiode achter de rug, als in de laatste paar jaar. Velen maken zich zorgen over de kansen, die men heeft laten liggen (‘fear of missing out’, FOMO) en zijn bereid om straks alle voorzichtigheid te laten varen. Een slecht en wellicht vals schilderij van Da Vinci werd onlangs geveild voor $ 450 miljoen. $4.00 in Bitcoins in 2010, is nu, 7 jaar later, opeens $ 11.000 waard. De tulpenbollenprijzen stegen in 3 jaar (1634 - 1637) slechts 60 maal, voordat het opeens voorbij was. De Zuidzee-Bubbel (1719 - 1721) schoot met amper 1000% omhoog, voordat die uit elkaar plofte. Bijna alle activa lijken nu peperduur (duurder dan in 1929 en in 1999-2000!), maar er zijn waarschijnlijk 1001 redenen, waarom dat nu gerechtvaardigd zou zijn.

Misschien breekt een nieuw tijdperk aan (‘a new era’), met kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en zelfbesturend, electrisch autorijden, terwijl de economische groei meevalt met rente en inflatie, die niet uit de hand lopen (‘Goldilocks’, het Goudlokjes-effect: ‘net’ goed). Zoals de klassieke uitspraak van de Amerikaanse econoom Irving Fisher van 9 dagen voor de Crash in Wall Street in 1929: ‘de beurzen lijken een permanent hoog niveau bereikt te hebben’. Fisher had de tikkende tijdbom genegeerd van de excessieve schuld als percentage van de economie, die destijds net zo hoog was als die van nu. Kredietgedreven ‘welvaart’ loopt spaak, zodra de economische groei ‘onverwacht’ tegenvalt.

De meeste financieele deskundigen verkeren momenteel in een jubelstemming over de komende hoogconjunctuur in 2018, want er moeten zaken worden gedaan. De economische groei valt toch juist mee en het beste komt toch nog? Dergelijke alarmerende kuddegeest was ook waarneembaar in 1999-2000 en 2007, net voordat het helemaal misliep. In 1929, net voor de Grote Depressie, werd de hyperactieve Herbert Hoover de Republikeinse President van Amerika, die, net zoals de Republikeinse President Donald Trump, een vermogende en autoritaire zakenman was, die weinig kritiek duldde. Hij was ook een isolationist, die hoopte, dat Hitler en Stalin elkaar zouden vernietigen, zonder dat Amerika daarbij betrokken zou raken. Hopelijk zit President Trump niet op een tikkende tijdbom, zoals President Hoover toen. Want Hoover kreeg daarna, vrij onterecht, de schuld van de Grote Depressie. Toch overleed hij pas in 1964, op 90-jarige leeftijd, in zijn suite in het Waldorf Astoria Hotel te New York, waar hij liefst 33 jaar lang verbleef.



Het grootste risico op kortere termijn is deflatie, zodra de economie, om welke reden dan ook, zou afkoelen. De wereldschuld als percentage van het BNP (Bruto Nationaal Product) is op een record, de vergrijzing onder de wereldbevolking versnelt, de krediet- en huizenbubbels, met name in China (‘schaduwbankieren!’), Canada en Australie, zijn torenhoog, terwijl de Centrale Banken van plan zijn om in 2018 hun monetair beleid te ‘verkrappen’ (‘Quantitative Tightening’, QT, in tegenstelling tot ‘Quantitative Easing’, QE) , waardoor de wereldliquiditeit zou inkrimpen. Dat laatste kan het einde inluiden van de gigantische bubbel in activa (aandelen, onroerend goed en grondstoffen), die dan altijd pleegt te barsten. Of blijft het toch bij loze woorden? 2018 is weer een belangrijk politiek jaar, met Amerikaanse Midterm verkiezingen en, niet te vergeten, de cruciale verkiezingen in Italie. De ‘onafhankelijkheid’ van Centrale Banken kent zijn grenzen.

Tot nu toe werden de eerste verschijnselen van deflatie meteen bestreden met massieve monetaire stimuleringen en ultralage rentes zonder weerga, maar niet voordat er eerst een instorting van de markten had plaatsgevonden. Staat de wereld bij de volgende grote instorting, een monetair stimuleringsbeleid te wachten, dat aanzienlijk groter is dan wat er sinds 2008 - 2009 heeft plaatsgevonden, met nog veel meer negatieve rente? De laatste financieele reddingsactie kostte naar schatting tenminste $ 15.000 miljard of ongeveer 20% van de totale nominale waarde van de wereldeconomie (14% van de totale waarde op basis van koopkracht).

Of komt men dit keer tot de conclusie, dat zo’n reddingsactie niet voor herhaling vatbaar is, zonder het financieele systeem definitief te ondermijnen, want bij negatieve rente gaat het systeem op den duur immers failliet? De noodzaak om door de ‘zure appel heen te bijten’ (gedwongen schuldsanering) via een ontwenningskuur (‘detox’), zoals de vroegere voorzitter van de FED, Paul Volcker, in 1981, deed om de inflatie van 15 - 20% in de kiem te smoren met een rente van 20%, zou dit keer wel eens onvermijdelijk kunnen blijken. Bijna niemand hield dat toen voor mogelijk.

Een typische Amerikaanse mentaliteit van ‘kijken waar het schip strandt’ (‘let the chips fall where they may’) duikt in de geschiedenis herhaaldelijk de kop op. Dit is vaak onbegrijpelijk voor niet-Amerikanen, en zeker voor de Communistische Chinezen, maar zoiets zou de huidige euforie op zijn kop zetten en is in de markten bij lange na nog niet verdisconteerd. Alle hyper-inflationisten bijten dan weer in het stof. Want als de gigantische Chinese schuldenzeepbel barst, net zoals die van Japan in 1989, dan loopt China, die 50% van de economische wereldgroei voor haar rekening nam sinds 2008, niet meer naast zijn schoenen en zit Amerika vaster in het zadel dan ooit. Een deflatie-scenario is immers de kus des doods voor schuldenaren. Vergeet het algemene idee van een ‘zachte landing’, wat wordt betwist door het hoofd van de Chinese Centrale Bank zelf, Zhou Xiaochaun, die het had over een mogelijke ‘Minsky Moment’ (schulddeflatie). Die uitspraak is inmiddels verwijderd van de website van de People’s Bank of China (PBOC) en Zhou gaat binnenkort op pensioen. Misschien mag hij het land niet meer verlaten. Het aantal Chinese leningen, dat in gebreke is, is geheel uit de hand gelopen en het gehele Chinese bankwezen (bijna 50% van de leningen staat buiten de boeken - ‘off-balance sheet’) lijkt bankroet (!). Zal China (de Chinese RMB is nog gekoppeld aan de Dollar) weer kiezen voor hyperinflatie, net zoals tussen 1945 en 1949, net voordat Mao Tse-Tung de macht overnam? Zou het huidige regime overeind kunnen blijven?


Een andere aanwijzing, dat het klimaat betreffende een nieuwe internationale financieele reddingsactie totaal is veranderd, is de nieuwe regelgeving van de Europese Unie (EU)(Basel III) ten aanzien van de 8,300 Europese banken, die duizenden miljarden aan ‘Non-Performing Loans’ (NPL’s) - leningen, die geen rente of aflossing betalen - met zich meetorsen. In de volgende crisis zullen aandeelhouders, obligatiehouders alsmede depositohouders geheel of gedeeltelijk kunnen fluiten naar hun geld. Depositohouders zijn ook crediteuren van een bank (zij hebben een lening verstrekt aan de bank) en het depositogarantiestelsel (DGS), dat trouwens al op losse schroeven staat, is een wassen neus, want het geld ontbreekt. Volgens EU-verordening nr. 575/2013, kunnen uitbetalingen aan bankclienten worden opgeschort en hun activa in beslag worden genomen. Inmiddels is in China de impliciete garantie op ‘Asset Management Products’ (AMP’s), ter waarde van $ 15000 miljard ook reeds verwijderd. Gelooft men, dat de donkere wolken zich zullen samenpakken?


EU-verordening nr. 575/2013: 323 klein gedrukte bladzijden!
Opzettelijk stilgehouden door de media:


De langste Amerikaanse economische cyclus ooit, duurde 10 jaar tot 2001, maar de beurzen bereikten hun hoogtepunt een jaar eerder, in 2000, waarna een daling volgde van 50% in de Dow Jones index (en van liefst 80% in de NASDAQ index met vele technologiefondsen) tot 2002. Die klap was nog eens andere koek dan de gemiddelde stijging van 10% tot 15% per jaar, tussen 1987 en 2000.

De huidige economische cyclus duurt al 9 jaar. Er lijkt geen wolkje aan de lucht! Geen enkele econoom ziet een recessie aankomen, zeker niet in de komende 3 jaar. De enige waarschuwing is afkomstig van de obligatiemarkt, wat de thuishaven is van het Grote Geld en daarom traditioneel gezien wordt als de slimste markt. Tot grote verbazing van de meeste financieele deskundigen, is er sprake van een afvlakkende rendementscurve (‘flattening yield curve’), waarbij de rendementen van langere obligaties meer dalen dan die van kortere obligaties of waarbij die van kortere obligaties meer stijgen dan die van langere obligaties. Het verschil tussen het rendement van kortere obligaties en dat van langere obligaties (‘spread’) is nu al het laagst in 10 jaar. In de huidige situatie, stegen de rendementen van kortere obligaties, terwijl die van langere obligaties daalden.

Dit proces wordt aangemoedigd, als een Centrale Bank de korte termijn rente verhoogt. Een afvlakking van de rendementscurve duidt juist op de angst voor een economische afkoeling met nog lagere inflatie en nog lagere economische groei. Als de rendementen van langere obligaties zouden blijven dalen, dan kan er een negatieve rendementscurve (‘inverted yield curve’) in het verschiet liggen, waarbij die rendementen lager zouden kunnen worden dan die van kortere obligaties. In zo’n (zeldzame) situatie ziet de markt altijd een recessie aankomen. Lacy Hunt van Hoisington, die al 35 jaar positief is op de langere Treasuries, voorspelt, dat zo’n negatieve rendementscurve over 12 maanden werkelijkheid zou kunnen worden. Dan zou het rendement van de 30-jarige Treasury (thans: 2.76%) kunnen instorten naar 2% of lager, met een navenante stijging van de waardering, terwijl de recessie zich aandient in 2019. Wat het effect zal zijn op riskante activa (aandelen, onroerend goed en grondstoffen) laat zich raden!

Maar de aanhoudende daling van rendementen van bijvoorbeeld de Amerikaanse 30-jaar Treasuries wordt door sommigen weggewuifd, omdat er nu eenmaal enorme vraag is van instituten, zowel in Amerika als daarbuiten, die steeds op zoek zijn naar langere looptijden met enig rendement. Het Grote Geld kan in andere staatsobligaties veel moeilijker uit de voeten. Sommigen, zoals de econoom Paul Donovan van UBS, stellen, dat economen, die positief blijven over de economie, meer geloofwaardigheid verdienen dan de rendementscurve, ondanks het feit, dat de beste economen met hun ingewikkelde modellen, vooral die van Centrale Banken en het IMF, er constant naast zitten met hun voorspellingen!



Uit alles blijkt, dat Amerikaanse obligatiebeleggers, sinds Maart, 2017, steeds bezorgder zijn geworden over de lage inflatiecijfers, waardoor de risicopremie (‘term premium’) op nominale obligaties, die worden beschouwd als een bescherming tegen lagere inflatie, nu negatief is geworden:



Bovendien lijkt het pakket van Amerikaanse fiscale maatregelen, mocht dat worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congress, slechts een beperkte en tijdelijke gunstige invloed te hebben op de economische groei. Verlaging van de bedrijfsbelasting en repatrieering van buitenlandse bedrijfswinsten kunnen de beurzen wat ondersteunen, omdat financieele engineering (inkoop van eigen aandelen, dividend-verhogingen en bedrijfsfusies) dan waarschijnlijk is. Maar helaas zal het effect van een belastingverlaging veel minder zijn dan die van 1981 (Reagan) en van 2001 (Bush). In tegenstelling tot die periode, stijgt het begrotingstekort nu fors, net zoals de korte rente van de Federal Reserve (‘federal funds rate’). Tegelijkertijd daalt de jaarlijkse groei van de geldhoeveelheid (‘M2’), terwijl de omzetsnelheid van het geld (‘velocity’) het laagst is in 60 jaar.

Verder zijn de factoren, zoals demografie, schuld als percentage van de economie en productiviteit, stukken ongunstiger dan toen. Dus een noemenswaardige stijging van bedrijfsinvesteringen lijkt een vlieger, die niet opgaat. Maar President Trump, met de grootste overwinning voor de Republikeinen in het Congress, in zijn zak, sinds 1929, is er een meester in om alles mooier voor te stellen, dan het is, en perceptie, niet werkelijkheid, is het enige, wat zwaar weegt, om verkiezingen te winnen. In ieder geval lijkt het bedrijfsklimaat wel veel vriendelijker, nu allerlei regulieringen worden versoepeld, wat onder Hillary Clinton en de Democraten niet had kunnen gebeuren.

Het inflatiecijfer, dat het meeste van belang is (‘the Trimmed Mean PCE - Personal Consumption Expenditures- Inflation Rate’), is in 2017 scherp gedaald en die daling zal zich in 2018 voortzetten, vanwege de excessieve schulden, de veel lagere besparingen als percentage van het beschikbare inkomen (de consument is immers 70% van de totale economie), de lage productiviteit, vooral dankzij de vergrijzing, en de ‘verkrapping’ van het monetaire beleid. Het aangezwollen consumentenkrediet, dat de levensstandaard even poogde te handhaven, terwijl het reeele inkomen stagneerde, zal later, bij het laagste economische herstel sinds de Tweede Wereldoorlog, een ernstig blok aan het been blijken. Alhoewel demografie in Amerika gunstig afsteekt tegenover Europa en zeker Japan, is de groei van de Amerikaanse bevolking, ondanks de immigratie, het laagst in 80 jaar, en de geboortegraad (‘fertility rate’) het laagst ooit. Daarom zullen inflatoire verwachtingen verder blijven dalen, wat bijzonder positief zal zijn voor de waardering van 30-jarige Treasuries. Het sprookje, dat riskante activa (aandelen, onroerend goed en grondstoffen) in de komende jaren geweldig zullen presteren, zal niet uitkomen.

(Klik op 1 jaar):




Tenslotte zal de inflatie in toom worden gehouden door de structurele daling van energieprijzen in de komende 10 jaar. Mede dankzij de olieschalierevolutie, is de Amerikaanse export in olie en gas omhoog geschoten. De Amerikaanse gasproductie is nu de grootste ter wereld. Het toppunt van de vraag naar olie staat weliswaar nog niet direct voor de deur, maar is wel in zicht, naarmate de elektrificatie van de wereld in een stroomversnelling raakt. Bij de volgende recessie, is een olieprijs van $ 20.- (thans $ 60.-) niet ondenkbaar, want de markt is daarop totaal onvoorbereid. Er is thans sprake van een record aantal speculatieve ‘long’ posities in de oliefuturesmarkt, terwijl de financieele problemen van Saoedie Arabie en de boordevolle olieopslagfaciliteiten toch overbekend zijn:

De Amerikaanse olie-export is geexplodeerd:


Degenen, die dus nu feestvieren, net zoals ten tijde van de roerige jaren twintig (‘the Roaring Twenties’), toen de rokken nog nooit zo kort waren en een blote rug eerder regel dan uitzondering was (‘The Great Gatsby’, 1925; F.Scott Fitzgerald), net voordat het doek definitief viel, moeten zich ervan bewust zijn, dat er nu gedanst wordt vlakbij een tikkende tijdbom.

MEDEDELING: Er zijn nu 5 soorten van lidmaatschap. Welk lidmaatschap past bij u? Leden kunnen profiteren van lunches en/of borrels (weer 2 of 3 maal in 2018), persoonlijke beleggingsadviezen en extra, mogelijk winstgevende, informatie via o.a. een reeks van regelmatige PAMFLETTEN en belangrijke artikelen. Van harte welkom bij de club! Velen onder u zijn al 10 jaar of langer trouwe volgers. Zie hiernaast voor nadere gegevens.

DIEDERIK SCHMULL                 28/11/2017            Westcliff-On-Sea, ESSEX, UK



81 opmerkingen:

  1. Is het nog wel verstandig TLT en een Gold ETF aan te houden in het licht van EU verordening 575/2013. Hoe veilig is dat nog?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De EU-verordening betreft uitsluitend deposito's
      bij de bank. Deposito's en bankproducten zijn
      deel van de boedel van de bank en zijn dus
      in gevaar, als de bank in moeilijkheden komt.

      Aandelen, obligaties, ETF's, beleggingsfondsen
      zijn GEEN deel van de boedel van de bank en
      blijven dus ALTIJD uw eigendom.

      DS

      Verwijderen
    2. geld het ook voor online brokers ? dat aandelen obligaties etf altijd eigendom blijft

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      In theorie, moeten online brokers de activa van clienten
      gescheiden houden van de firma. Maar MF GLOBAL
      deed dat niet en ging in 2011 failliet. De hoofd-
      directeur, Corzine, was vroeger het hoofd van
      Goldman Sachs en ex-politicus. Helaas is dus
      echt niemand te vertrouwen.

      https://en.wikipedia.org/wiki/MF_Global

      DS

      Verwijderen
  2. Jim Rickards ziet een dalende inflatie ,van nu 1,3 %.
    Als deze trend gelijk blijft of doorzet dan geen renteverhoging.
    Morgen nog een laatste inflatiecijfer.

    Jim Rickards voorziet eindejaarsrally goud
    https://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/jim-rickards-voorziet-eindejaarsrally-goud/

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Als GOLDMAN SACHS gelijk krijgt met haar voorspelling
      van 4 rentestijgingen in het komende jaar, dan zal
      de Goudprijs inzakken, misschien naar $ 700.- :

      https://www.reuters.com/article/us-usa-fed-goldman-sachs/goldman-sachs-sees-fed-raising-rates-four-times-in-2018-idUSKBN1DK04C

      Maar het kan ook zijn, dat Trump dit niet toelaat.
      De nieuwe FED-voorzitter, Jerome Powell, heeft zijn
      positie tenslotte te danken aan Trump.

      DS

      Verwijderen
  3. @

    Duidelijker kan het niet:

    ECB Warns of Risk of Large Asset-Price Corrections Amid Rising Interest Rates
    Central bank says investors aren’t yet pricing the unwinding of postcrisis stimulus programs
    By Tom Fairless
    Updated Nov. 29, 2017 6:44 a.m. ET | WSJ PRO

    Waarachtig dezelfde ECB, die juist verantwoordelijk was
    voor al die zeepbellen! Maar nu kunnen ze stellen, dat
    zij hebben gewaarschuwd, als de Crash eenmaal plaatsvindt.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Duidelijk is dat onroerend goed niet geweldig zal presteren als wordt voorgesteld. Echter onroerend goed, nagenoeg vrij van schuld, en voor een goede prijs verhuurd, zie ik persoonlijk niet als een probleem. Mochten de huizenprijzen zakken, zakt ook het vermogen in box 3. Vooropgesteld natuurlijk dat de huurders hun lasten kunnen blijven betalen. Of zie ik dit verkeerd?

    m.vr.gr.
    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RON:

      Mee eens. Zolang de hypotheekschuld relatief beperkt is,
      is onroerend goed een verstandige investering om het
      vermogen te spreiden. Want dan valt de noodzaak weg om
      te verkopen tegen een onredelijke prijs, als de markt
      wegzakt. Bovendien valt ook de financieele druk weg
      bij eventuele leegstand. Maar men moet wel bereid zijn
      om de kopzorgen te accepteren van huurders, die hun
      baan verliezen en niet meer kunnen betalen plus de
      kosten van onderhoud, die bij verschillende soorten
      huurders flink kunnen verschillen. Ook het kraak-
      fenomeen en de wietteelt moeten niet worden onderschat.

      https://www.huurwoningen.nl/nieuws/steeds-meer-huisuitzettingen-door-huurachterstand/

      DS

      Verwijderen
  5. 'Financiële markten kunnen tot wel duizend renteverhogingen tegemoetzien'
    https://www.nu.nl/economie/5029382/financiele-markten-kunnen-wel-duizend-renteverhogingen-tegemoetzien.html

    Ik neem aan dat zoiets pas gaat gebeuren nadat de rente diep onder zero is gegaan !?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Maar wel gespreid over de komende 10 jaar:

      https://www.ft.com/content/4d319309-0958-3d5e-924a-fb1cd14d9ddb

      Ondertussen valt af te wachten, wat de reactie zou
      worden van de Centrale Banken, als de markt en de
      economie inzakken. Dan zal de 'normalisering' van
      de rente weer op de lange baan worden geschoven.

      DS

      Verwijderen
  6. Japanese child fails to jump the barrier four times .Look at the reaction of his class mates. The CULTURE of a country determines its success.

    Rob
    https://twitter.com/hvgoenka/status/936280018212311040

    BeantwoordenVerwijderen
  7. alcuin‏ @alcuinai

    This Bitcoin chart is insane. Oh, wait, that’s actually a chart of US dollar money printing.

    U heeft deze tweet op uw account geplaatst. Is dit inclusief de schulden aangegaan in usd ? Wat is uw interpretatie van de "dollarbubble" ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De 'Adjusted Monetary Base' is de Monetary Base
      (geldhoeveelheid) INCLUSIEF 'Excess Reserves'
      (het geld, dat banken bij de Federal Reserve parkeren
      BOVEN wat is voorgeschreven). Maar de FED betaalt
      rente op die Excess Reserves om te voorkomen, dat die
      worden losgelaten op de economie. De Monetary Base
      zelf is sinds 2008 ook omhoog.

      Dit betekent, dat de Geldhoeveelheid NIET meer is
      gestegen dan de normale, historische trendmatige
      stijging (Kwantitatieve Verruiming - QE- is immers
      een asset swap, een ruil van illiquide papier naar
      liquiditeiten, die dan wel in de markten terecht komen).

      Dus die liquiditeitsverschaffing heeft de bubbel
      veroorzaakt in allerlei activa, maar de geldhoeveel-
      heid is onveranderd, anders dan de trendmatige
      stijging om de economie draaiende te houden.

      Er is dus een Liquiditeitsbubbel, doordat Centrale
      Banken Papier omruilen voor Geld, totdat dit
      'ruime' monetaire beleid wordt gedraaid (het plan
      is in 2018). Als DAT gebeurt, krimpt de internationale
      liquiditeit in en DALEN de prijzen van activa.

      De meesten zijn nu zo gewend aan dit onorthodoxe
      beleid, dat zij zich eenvoudigweg niet kunnen
      voorstellen, dat het ooit verandert. Welnu,
      dat ontdekken we dan in 2018. Maar de FED is
      al 3 jaar aan het 'verkrappen':

      https://fred.stlouisfed.org/series/BASE

      DS

      Verwijderen
  8. Interessante bitcoinbubble-metavisie:
    Laat de bitcoin een spiegel voor de banken en derivatenhandel zijn, zij doen precies hetzelfde.. laten we focus krijgen op een circulaire economie en laat de overheid hier het voortouw in nemen.. de bitcoin is als het casino, met als aanvulling dat zij wel een visie hebben en de winstkans vooralsnog vele malen groter is!
    Een ontkenningsfase van de toeschouwers kan soms erg lang duren. Als je het constant over bubbels en hypes hebt (ook al is daar absoluut sprake van), voer je mijns inziens de verkeerde discussie en leidt dit alleen maar af van de essentie: Het organiseren van vertrouwen is waar het hier om gaat. En juist daar schieten de oude economie en denkmodellen steeds meer te kort.
    Joost en Bril

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOOST & BRIL:

      NEARLY 4 MILLION BITCOINS LOST FOREVER

      Those numbers imply 17% to 23% of existing bitcoins, which are today worth around $8,500 each, are lost.

      http://ritholtz.com/2017/11/lost-bitcoins/

      Als Bitcoin weer $ 100.- is, dan praten we verder.

      DS

      Verwijderen
    2. Voorlopig is de Bitcoin net door de 12500 grens gegaan ;)
      Hoe minder Bitcoins des te hoger de prijs?
      Maar alle gekheid op een stokje: hype of niet het is kennelijk wel het eigentijdse goud aan het worden. Bij beiden geen enkele andere echte onderliggende waarde of toepassing dan alleen het VERTROUWEN in de waarde ervan.

      Verwijderen
    3. 15000 inmiddels. Voor het nageslacht: "Ik stond erbij en ik keek ernaar..." ;)

      Verwijderen
    4. 19000... Hoe hebben we dit toch kunnen missen?

      Verwijderen
  9. Er zijn nu 2 belastingplannen, maar beiden leiden ze tot 1000 miljard dollar meer overheidsschulden. (4% extra) in 2027.
    Wat betekent dat volgens u voor de TLT en de dollar?
    Groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De Amerikaanse economische groei is al boven de 3%
      geweest in de afgelopen 2 kwartalen. Een belasting-
      verlaging zou die groei zeker wat kunnen verhogen,
      wat leidt tot hogere belastinginkomsten en een
      lager begrotingstekort. Dit begrotingstekort als
      percentage van het BNP is al de helft van 9 jaar
      geleden. Die voorspelling van een extra begrotingstekort
      van 1000 miljard in de komende 10 jaar is zuiver
      een slag in de lucht en politiek getint.

      Een hogere economische groei zou positief zijn
      voor de Dollar en de waardering van de TLT
      even in de wachtkamer plaatsen.

      Maar dat is tijdelijk. Een wereldrecessie en
      economische afkoeling is een kwestie van tijd,
      na 9 jaar van feest, dus de TLT is een goede
      verzekering tegen de onvermijdelijke storm,
      die echt niet is afgeschaft.

      DS

      Verwijderen
  10. George Soros: “Dollar zal geen wereldreservemunt blijven. "

    https://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/george-soros-dollar-zal-geen-wereldreservemunt-blijven/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit interview is 8 jaar oud! Net na de financieele crisis.
      Intussen is de vlieger van SDR's nog steeds niet
      opgegaan en zal ook NOOIT opgaan, want wie gelooft daar nog in? Intussen is de Yuan superovergewaardeerd en
      zal eens moeten devalueren. Wie weet, denkt Soros
      er nu heel anders over. Dit interview is dus
      allesbehalve 'actueel'.

      DS

      Verwijderen
    2. superovergewaardeerd ? ,vorige devaluatie van yuan was in 2015 gaat nog niets eens 2% omlaag ,99,9 % merken daar helemaal niets van ,
      als je naar de euro en dollar verhoudings kijk was het veel erger ,in de afgelopen jaar van 1.06 naar 1.18 nu

      Verwijderen
  11. Bitcoin daalt met 90% naar $ 1.000, maar ook : Het rendement op de Amerikaanse 30-jaars staatsleningen stijgt boven de 5% doordat kiezers in tussentijdse verkiezingen linkser stemmen
    http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/bitcoin-daalt-90-naar-1-000/

    Wat is uw mening over oa. deze voorspellingen van de Saxo Bank voor 2018 ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Deze voorspellingen van Saxo zijn niet voor niets
      'ongehoord' (outrageous). Dit zijn schreeuwerige
      uitspraken om de aandacht te trekken. Het rendement
      op de 30-jarige zou alleen zover stijgen, als de
      belastinghervormingen en de infrastruktuurplannen
      echt veel invloed zouden hebben. Maar nee, het blijft
      bij politieke uitspraken. In de praktijk zal de
      economische groei weinig kunnen veranderen, dus
      de 30-jarige Treasury blijft een van de meest
      aantrekkelijke beleggingen op deze planeet.
      Het rendement kan naar 2% of lager, in de komende
      jaren, wat de waardering omhoog stuwt.

      DS

      Verwijderen
  12. The Cryptocurrency "Key Chain" - Eureka, Easy Wealth!

    https://www.globalresearch.ca/the-crypto-key-chain-eureka-easy-wealth/5621761

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Alle doom verhalen kunnen de kast weer in!

    ICYMI! The crisis is officially over.

    https://twitter.com/jsblokland/status/939785173243170818

    Dina

    BeantwoordenVerwijderen
  14. bitcoin is een bubbel !! ,maar hebt wel een marktwaarde tegen de 300 miljard
    dat is toch krankzinnig .

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Over een tikkende tijdbom gesproken
    https://shar.es/1MZ7h9
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De nauwe samenwerking tussen Iran en Noord-Korea is
      algemeen bekend. De wereld lijkt aanzienlijk
      gevaarlijker te worden en de wereld is als een hert
      in de koplampen. Misschien is Nieuw Zeeland het
      overwegen waard?

      DS

      Verwijderen
  16. al vijf jaar wordt voorspeld dat de inflatie gaat stijgen. Dat het niet gebeurt, stelt centrale bankiers voor een raadsel.

    Heer Schmull, hoe zou uw oplossing van dit raadsel klinken?

    Met dank.
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Centrale Banken hebben wel degelijk het geld
      gedevalueerd ten opzichte van activa door middel
      van QE (wat een Asset Swap is, geen gelddrukken).
      Dus activa-inflatie was in de laatste 9 jaar enorm.

      De stijging van de Consumentenprijsindex bleef achter
      bij de verwachtingen vanwege een reeks van factoren,
      zoals wereldwijde overcapaciteit, instorting van het
      aantal mensen tussen 20 en 35, globalisering, vergrijzing,
      etc. Dat speelde geen rol tijdens de grote inflatie
      (15 - 20%) in de jaren'70.

      Als men echt geld zou gaan drukken (wat nog tegen de wet
      is in de ontwikkelde landen), dus begrotingstekorten
      zou financieren met geld uit de dunne lucht, dan
      wordt geld een 'hete aardappel', zou de omzetsnelheid
      van het geld (nu het laagst in 60 jaar) omhoog schieten
      en de inflatie exploderen, totdat het geld niet meer
      wordt geaccepteerd als betaalmiddel, zoals in
      Venezuela.

      Er zijn structurele factoren, waarom de stijging
      van inflatie steeds lager wordt en uiteindelijk
      eindigt in deflatie: de excessieve schuld verlaagt
      de economische groei, totdat de gedwongen schuld-
      sanering plaatsvindt (elke 70+ jaar). Dat is bijna
      zover en bijna niemand is daarop voorbereid, want
      schuld als percentage van het BNP is nog nooit
      zo hoog geweest. Bij de komende deflatie zijn
      de schuldenaren de klos net zoals in de jaren '30.

      DS

      Verwijderen
  17. @DS
    Met de door u geschetste inflatie verwachtingen blijft de hypotheek rente dan laag of wordt lager?

    hoefslag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HOEFSLAG:

      Als inflatie ooit omslaat in deflatie, dan wordt de
      schuld niet alleen groter, maar zou de rente, na aftrek
      van deflatie (de reeele rente) stijgen. De timing
      van de volgende deflatie is onzeker, maar het gaat
      om de trend: nu kan men de schuld nog afbouwen, voordat
      het te laat is.

      Kredietverstrekkers kunnen, volgens de kleine lettertjes,
      het leven van kredietnemers opeens heel zuur maken.
      Als de groei van consumptieprijzen blijft dalen,
      dan worden kredietverstrekkers nerveus en zullen zij
      de voorwaarden voor een hypotheek verder aanscherpen.
      'Rood staan' bij de bank wordt dan ingetrokken.

      Helaas moet elke generatie deze les weer opnieuw leren,
      omdat de rente van schuld nog steeds aftrekbaar is
      (vanwege de sterke lobbies), waardoor de overheid
      mede schuldig is aan de ramp, die ons te wachten staat.
      Ookal duurt het misschien nog jaren, voordat het zover is.

      DS

      Verwijderen
  18. DNB voorspelt de komende twee jaar een economische groei van boven de 3%. De lonen stijgen nauwelijks, de hypotheekschulden nemen toe, etc.

    Hoe kan dat nou?

    Met dank!
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Eindelijk valt de economische groei weer mee, wat
      het bedienen van de excessieve schuld draaglijker
      maakt, tegelijk met de nog erg lage rente. De lonen
      stagneren al 20 jaar, vanwege de globalisering, want
      men concurreert nu met de lage lonen landen, tenzij
      men een specialist is. De hypotheekschulden nemen toe,
      omdat de banken bereid zijn die hypotheken te verstrekken,
      zolang de economische groei meevalt. We zullen
      trouwens moeten afwachten, wat er terecht komt van
      al die optimistische voorspellingen.

      DS

      Verwijderen
  19. hadewych von mises18 december 2017 om 19:31

    Heer Schmull, u zegt : "de excessieve schuld verlaagt
    de economische groei, totdat de gedwongen schuld-
    sanering plaatsvindt (elke 70+ jaar). (...) Bij de komende deflatie zijn de schuldenaren de klos net zoals in de jaren '30."
    Ik heb niet veel kaas gegeten van economie, maar betekent schuldsanering niet dat schulden kwijtgescholden worden? Zijn dàn niet de schuldEISERS ipv de schuldenaren de pineut?
    Of bedoelt u met schuldsanering dat schuldenaren gevraagd wordt hun schulden terug te betalen?
    Dank voor uw duiding!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Schuldsanering kan goedschiks of kwaadschiks: in het
      eerste geval betaalt u gewoon de schuld terug, als
      de bank bij u aanklopt. In het tweede geval kan u
      niet terugbetalen en dan wordt u failliet verklaard.
      Maar dan verliest u alles en de bank ook: de bank moet
      die schuld dan afschrijven. In dat geval zou de bank
      meer kapitaal moeten aantrekken om aan de bankregels
      te blijven voldoen. Europese banken hebben nog
      duizenden miljarden aan 'slechte' leningen NIET
      afgeschreven, want het geld ontbreekt. Men probeert
      zo'n proces zo lang mogelijk te rekken, totdat
      de bankregels dat proces forceren. Er is altijd
      een Uur van de Waarheid.

      DS

      Verwijderen
  20. @ CRYPTOS!

    fred hickey:

    As Bitcoin stalls out below $20K, indiscriminate,out-of-control buying of virtually all OTHER cryptos. Over past week,81 of top 100 cryptos up at least 50%, 33 of them up 100% or more.TRON up 825%($3.3B cap),Ripple $32B up 218% &now "valued" 2x Bitcoin's market cap at start of yr

    Argument against Bitcoin initially was there'd be no limit to amount of crypto that could be generated electronically. We've seen Bitcoin forks with many more planned. 1369 cryptos &more coming. Ability to create crypto value out of thin air is endless. Makes Fed look like pikers

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  21. hadewych von mises19 december 2017 om 08:33

    heer Schmull, nog een vraagje: uw visie helt over naar de deflatoire kant, toch? Hoe moet ik dat zien in het licht van alle bubbels die er nu zijn? Is dat niet veeleer hyperinflatoir, nl. meer en meer geld nodig om iets te kunnen kopen (cfr Weimar) ? Of zie ik dat verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Aktiva- en Consumenteninflatie zijn niet hetzelfde.
      De stijging van Consumenteninflatie is al 15 jaar
      in neergaande trend en Centrale Banken zijn daar
      wanhopig over, maar dat wordt veroorzaakt door
      structurele factoren zoals globalisering (Chinese
      export van deflatie & overcapaciteit), minder jonge
      mensen en veel meer oude mensen, technologie, etc.
      Daarom is de omloopsnelheid van het geld, wat
      een voorwaarde is voor echte inflatie, op een
      60-jarig laagtepunt. Die hyperinflatie zou alleen
      plaatsvinden, als er echt geld zou worden 'gedrukt',
      zoals in Venezuela. Maar dan kunt u met dat geld
      niets meer kopen, want u kunt alleen iets krijgen
      via ruilhandel.

      Aktiva-inflatie is een zeepbel, veroorzaakt door
      de Centrale Banken, die illiquide papier omruilen
      voor geld, dat dan in aktiva wordt belegd. Totdat
      de Centrale Banken dat beleid veranderen, wat dus
      nu schoorvoetend plaatsvindt. Laten we zien, hoe
      dat afloopt, na een paar rentestijgingen, etc.

      Bij Weimar was dat anders. Duitsland kon gewoon
      niet voldoen aan het Verdrag van Versailles (zoals
      Frankrijk eiste, tegen de zin van Amerika in), dus
      'drukten' ze het geld gewoon en baande toen de weg
      voor die mislukte schilder, Hitler ( die destijds
      een jonge Joop Den Uyl zo inspireerde...).

      DS

      Verwijderen
  22. Maar toch....
    Op Wall Street sloten gisteravond de drie hoofdindices op een all time high. Techbeurs Nasdaq steeg tussentijds bovendien tot boven de magische grens van 7.000 punten. Bitcoin zweeft rond 19000 dollar.

    Wat heb ik toch veel gemist in de afgelopen 9 jaar met mijn 90% cash- en goudbeleid...

    Miel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MIEL:

      De les is: een vermogen moet ALTIJD gespreid zijn,
      eventueel met wat kasgeld als buffer om te kunnen
      kopen bij een de volgende neergaande markt. NOOIT
      op 1 paard wedden.

      DS

      Verwijderen
  23. Dollarschaarste, risico voor 2018?

    https://www.geotrendlines.nl/dollarschaarste-risico-2018/

    Mvgr.

    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHN:

      Goed artikel. Dit fenomeen doet zich vaak voor aan het
      einde van het jaar, als Dollarschuld moet worden
      doorgerold. Ruim $ 1000 miljard moet ergens vandaan
      komen, terwijl er in 2018, vanwge de monetaire
      'verkrapping', ruim $ 1000 miljard aan liquiditeiten
      wordt verminderd. Laten we eens kijken, hoe dat
      afloopt. De repatrieering van Amerikaanse winsten,
      enkele duizenden miljarden, kan soelaas bieden.

      DS

      Verwijderen
  24. Tja Miel, het is goed om deze blog te lezen als een mening onder velen, maar het is niet goed om de adviezen zomaar op te volgen. Want dan mis je inderdaad heel wat. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Tja Miel, je moet ook alleen de juiste adviezen opvolgen. Dan mis je nooit wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. De les is nu vermogen moet altijd gespreid zijn.
    Volgens mij was uw les eerder.
    Cash in Dollar is king, kortlopend in kortlopende Treasuries en dan steeds doorrollen en langer geld in 30-jarige Treasuries en als verzekering enig goud in eigen beheer. De laatste jaren niet erg profijtelijk. Bent U daarom terug bij goede spreiding?
    Mis ik iets?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Die activa-allocatie heeft nog steeds mijn voorkeur.
      Zeker nu. Achteraf was ik duidelijk te voorzichtig
      (als men ouder wordt, wordt men defensiever), want
      aandelen en dan vooral de FAANGS, zouden de portefeuille
      enorm omhoog hebben gestuwd.

      Maar nu moet men de winnaars niet meer achterna rennen.
      De kudde koopt vaak iets, omdat het stijgt, maar dan
      ben je verkeerd bezig. Het is nu zo, dat Kasgeld en
      Treasuries in de komende 5 jaar, het waarschijnlijk
      veel beter zullen doen dan de FAANGS en Bitcoin (BitCON).

      Een eventuele zwakke Dollar is niet het einde van de
      wereld, want de Dollar is een rots in de branding in
      tegenstelling tot de kunstmatige Euro.

      DS

      Verwijderen
    2. Mr Schmull, hartelijk dank voor uw publicaties afgelopen jaar! U heeft het zuiver bij het rechte eind! Ga please zo door in 2018, er zijn te weinig economische 'zieners'.

      Verwijderen
  27. Wat is uw menning over grondstof voor volgende jaar ?,het staat history laag op dit moment

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De CRB Grondstoffen-index staat 43% lager dan 6 jaar
      geleden en is sinds 2 jaar in herstel:

      https://tradingeconomics.com/commodity/crb

      Als de optimisten gelijk krijgen over wereldeconomie,
      dan is een voortgaand herstel te verwachten. Veel
      hangt van China af. Maar houdt het wel in de gaten.
      Over 5 jaar staan de grondstoffenprijzen waarschijnlijk
      veel lager. Alle inflatie- en groeiverwachtingen
      zullen dan weer te optimistisch zijn gebleken.
      En de 'zeepbel in alles' zal dan zijn gebarsten.

      DS

      Verwijderen
  28. Geachte heer Schmull, gaat AI in de toekomst ook de financiele wereld op z'n kop zetten ? (zie onderstaand artikel):

    https://www.valuejagers.com/blog/vergeet-blockchain-dit-de-technologiesector-van-de-toekomst/?utm_content=buffere8de8&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    Groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      In principe, moeten we de technologische ontwikkelingen
      verwelkomen, omdat onze productiviteit daardoor
      omhoog schiet. Kunstmatige Intelligentie is zeker
      een hele uitdaging, die misschien tot gevolg kan
      heeft, dat de menselijke intelligentie wordt
      overtroffen! Als dat gebeurt in 50 tot 250 jaar,
      dan zien deze 'killer robots' wellicht geen reden
      om de mensheid nog langer in stand te houden. Of
      zou deze nachtmerrie nooit uitkomen? We weten het niet.

      Ondertussen zullen 'smart machines' de rol kunnen
      overnemen van vele werknemers, zoals het bijelkaar
      lassen van auto-onderdelen reeds gebeurt bij de
      autofabricage. Robots zijn al actief bij de
      verzorging van bejaarden in Japan, vanwege een
      ernstig tekort aan verplegend personeel daar.
      En autorijden en vliegen zonder bestuurder of piloot
      komen al in zicht.

      Onderschat echter nooit de vindingrijkheid van de mens!
      Na vallen en opstaan, is de mens altijd in staat
      gebleken om ontwikkelingen uiteindelijk naar zijn hand
      te zetten.

      DS

      Verwijderen
  29. Hartelijk dank, heer Schmull, voor uw wijze woorden. Fijne feestdagen.

    Met vriendelijke Groeten; Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. En jawel... We zetten vandaag ook nog even de eur/usd op 1.20 en de dollarindex komt ook al weer aardig in de buurt van een belangrijke technisch doorbraakpunt neerwaarts net boven de 92. En dat bij yields op treasuries die toch niet te versmaden zijn in vergelijking met hun europese soortgenoten. Wanneer komt dat tekort aan (euro)dollars nou eens aan het licht?

    Of....?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U.S. Dollar share of global currency reserves falls in Q3 for three straight quarters to lowest level since mid- 2014 - IMF data

      Miel

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Men kan nu wel elke keer juichen, als de Euro stijgt,
      maar feit is, dat die sinds 2008 nog steeds in een
      dalend trendkanaal zit: elke top is lager dan de
      vorige. Dus een echte trendomkeer vindt pas plaats
      bij 1.30 - 1.35. Als die doorbraak weer mislukt,
      dan lijkt de Dollar nu spotgoedkoop:

      https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y

      DS

      Verwijderen
    3. @MIEL:

      Die daling mag geen naam hebben. De Dollar blijft
      3 maal zo groot als de Euro als percentage van de
      reserves. De Euro staat nog fors lager dan in 2009
      als percentage van de reserves. Na de Eurocrisis
      van 2012 en de kans op verdere crises in het verschiet,
      zal de Euro verder terrein verliezen als percentage
      van de reserves:

      https://www.reuters.com/article/us-forex-reserves/dollar-share-of-global-fx-reserves-shrinks-to-smallest-since-2014-imf-idUSKBN1EN1FC?il=0

      DS

      Verwijderen
  31. Geachte heer Schmull, ik wens u een goed 2018 en hoop weer op veel onderhoudende meningen van u!
    Streetrunner.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Gelukkig nieuw jaar heer Schmull

    Dat wij nog vele jaren van uw kennis mogen genieten.

    https://twitter.com/LisaHenegauwen/status/946459692481597440

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik wens dhr. Schmull en iedereen op deze blog een prachtig 2018 !

    hgr Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Mijnheer Schmull, een gezond, gelukkig en voorspoedig 2018 voor u en alle blogbezoekers hier!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Een goed 2018 voor iedereen hier!
    En ter relativering van alle toekomstvoorspellingen daarover de volgende uitspraken van mijnheer:
    Krugman.
    In 1997: "The Internet’s impact on the economy has been no greater than the fax machine’s….ten years from now, the phrase “information economy” will sound silly."
    Krugman 2018: "Bitcoin is nonsense"
    Bron: Zerohedge.com

    Miel

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Ondertussen unne gooje roetsj (zoals ze in Limburg elkaar toewensen van oud op nieuw):
    Eur/USD duidelijke doorbraak door 120 (nu 120,6) en Dollarindex duidelijk beneden 92,1.
    Targets van 1.30 en 0.85 worden al weer genoemd...

    https://youtu.be/bGj7xyTeST0

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Beste Diederik Schmull en alle blogbezoekers : van harte een goed 2018 toegewenst !

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Dollar index to slide much further in 2018

    The dollar index, which declined 11% in 2017 and already more in this year is likely to remain wobble and decline (much) further.

    U.S. Federal Reserve has projected three more rate hikes in 2018 after hiking interest rates three times in 2017. The market is already pricing two rate hikes in 2018; one in March and one in September and pricing the third hike in December 2018 with 45.7 percent probability. So there isn’t much that dollar could find support from in terms of a rate hike.

    Moreover, the dollar’s weakness came despite the following factors:

    The European Central Bank will be purchasing €270 billion worth of European debt in an extended asset purchase program until September this year.

    Europe’s biggest powerhouse Germany is still suffering from a political crisis. No government has been formed since the election in September.

    This basically indicates the level of (serious) weakness in the green buck.

    Our calculations suggest that the dollar index, which is currently trading at 92, is likely to decline much further. However, there will be a test of the crucial support level around 90 area, before our target of 85 comes within reach.

    Bron FxWire Pro

    BeantwoordenVerwijderen
  39. ‘Alleen wie slimmer is dan artificiële intelligentie heeft een toekomst’

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20180105_03281841

    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Buitenlandse valutareserves China op hoogste niveau in meer dan een jaar
    https://www.nu.nl/beurs/5077130/buitenlandse-valutareserves-china-hoogste-niveau-in-meer-dan-jaar.html

    De instorting van China lijkt mee te vallen !?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dit is te danken aan het strengere beleid om kapitaal-
      vlucht tegen te gaan en om buitenlandse overnames
      te ontmoedigen. Intussen blijft China, met onbetrouwbare
      economische cijfers, doordraaien vanwege een nieuwe
      kredietbubbel. Dit alles lijkt een herhaling van
      Japan in 1989, net voor de grote val. China zal
      haar overcapaciteitsprobleem op een gegeven moment
      proberen te exporteren naar het buitenland. Dus
      houd het in de gaten.

      DS

      Verwijderen
  41. http://beleggersplaats.com/nieuws/verwachtingen-voor-2018/9546/

    Geachte Heer Schmull, wat vindt U van deze dollarverwachting en de daaraan verbonden advisering van Mc Donalds en J&J.
    Is het geklets in de ruimte?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Men begeeft zich op glad ijs, als men een Dollar-
      verwachting baseert op een 50-jarige cyclus. Alles,
      wat gebaseerd is op pseudo-wetenschappelijke modellen,
      vraagt om moeilijkheden en is de oorzaak van
      regelmatige verliezen. Geen correlatie is eeuwig.

      Bijna iedereen is nu positief op de Euro, vanwege
      een reeks van factoren, dus nu is het juist
      oppassen geblazen. De Dollar is juist spotgoedkoop.

      McDonalds en J&J zijn kwaliteitsfondsen, maar beiden
      zijn vooral in de laatste 2 jaar omhoog geschoten.
      Dit is geen koopgelegenheid! Bij een volgende
      correctie, kan men zo 50% verliezen.

      DS

      Verwijderen
  42. " Of komt men dit keer tot de conclusie, dat zo’n reddingsactie niet voor herhaling vatbaar is, zonder het financieele systeem definitief te ondermijnen, want bij negatieve rente gaat het systeem op den duur immers failliet? De noodzaak om door de ‘zure appel heen te bijten’ (gedwongen schuldsanering) via een ontwenningskuur (‘detox’), zoals de vroegere voorzitter van de FED, Paul Volcker, in 1981, deed om de inflatie van 15 - 20% in de kiem te smoren met een rente van 20%, zou dit keer wel eens onvermijdelijk kunnen blijken. Bijna niemand hield dat toen voor mogelijk. " Gezien er mondiaal/globaal (maar niet in de portemonnee van de doorsneeburger) sprake is van deflatie , zou een 'Volcker ingreep' toch betekenen dat de rente inderdaad volledig negatief gezet wordt ipv verhoogd ? Of is dat te simplistisch gesteld ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als de rente geleidelijk wordt genormaliseerd naar
      bijvoorbeeld 3%, dan wordt de kans groter op een
      afkoeling van de economie. Die afkoeling kan mee-
      of tegenvallen. In het laatste geval, zal de rente
      dan weer dalen, zoals bij elke recessie het geval is.

      DS

      Verwijderen
  43. waarom daalt naar uw mening TLT en wat zou mogelijke bodem zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De TLT staat hoger dan een jaar geleden en de recente
      consolidatie mag geen naam hebben. Dat komt
      waarschijnlijk, omdat sommigen overdreven verwachtingen
      hebben van groei en inflatie, als gevolg van de
      belastingverlaging. Het effect, echter, zal
      uiteindelijk heel beperkt zijn. Vele politiek
      getinte hype.

      Hopelijk is er genoeg bodemvorming boven de 120,
      maar anders is 110 tot 120 ook niet het einde van
      de wereld. De vooruitzichten blijven uitstekend
      op langere termijn, want alle verhalen over hogere
      inflatie en groei zullen uiteindelijk weer niet uitkomen.

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=tlt&insttype=&freq=2&show=&time=13

      DS

      Verwijderen
  44. Bill Gross Calls It: "Bond Bear Market Confirmed Today"
    https://www.zerohedge.com/news/2018-01-09/bill-gross-calls-it-bond-bear-market-confirmed-today

    Het is al eerder gezegd door iemand vorig jaar dat er voorlopig geen top meer komt voor de US treasury

    Met een investering voor de lange termijn ( al 10 jaar wordt dit gezegd) is iedere investering de juiste.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. JPMorgan’s Equity Traders Took a $143 Million Loss on a Single Client

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-12/jpmorgan-took-143-million-loss-on-margin-loan-to-single-client

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Is iedereen al bekeerd? Of nog steeds niet?!?

    https://twitter.com/LisaHenegauwen/status/952463275991683072

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen